Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

Fest i varje hörn på Hallifornia

Hallifornia lyckas pricka in både sol, vind och vatten under premiärdagen. När sommarens stora folkfest drar in över stan lockar den långt fler än bara Varbergsbor.

 


 

 

Festligheterna börjar redan i Societetsparken och omfamnar fästningens alla hörn. Till och med vallgraven är belägrad av besökare som vill testa sina färdigheter i vattensport.


På Barnens badstrand står funktionärerna Agnes Lind och Axel Björnberg och sköter Stand Up Paddlingen (SUP), surfbrädorna som man står upp och paddlar på. De släpper iväg ett nytt gäng en gång i kvarten och aktiviteten är märkbart populär.
– Kön verkar bara bli längre och längre, säger Agnes Lind, som tidigare i veckan haft SUP-kurs med barnen på Hallifornias "Sport Camp".


Två av dem som strax ska ge sig ut och testa sina balanskunskaper på brädan är Ellen Gullberg och Ella Ljungdahl från Halmstad. I år har Ellen, som varit här tidigare, bjudit med Ella.
– Jag tror det kommer bli jätteroligt, säger Ellen Gullberg innan hon vadar ut och väljer en SUP-bräda.


Vid den södra fästningshörnan är festen i full gång och musiken pumpar ut ur strategiskt placerade högtalare. Det är fest i varje hörn. I mitten av gräsplanen finns den 20 meter långa skimpoolen, en bassäng fylld med 5 centimeter högt vatten. Man kastar skimboarden (brädan) framför sig, och utmaningen blir att lyckas hoppa på i farten.


Kön växer också här, men vid skimpoolen går det undan med snabb ruljans. Efter ett åk i poolen lämnar man över brädan till nästa person i kö.


Femtonåringarna Malte Rusch, Varberg, och Malkolm Kallin, Uppsala, hjälper alla som är frestade att testa.
– Det är redan mycket folk. Så länge vädret håller i sig kommer det att bli riktigt fett, säger Malte Rusch, som i år gör sitt tredje år vid skimpoolen.


Vad är det som är så bra med skimboarding?
– Det är bara att ta sin bräda och sticka ner till stranden. Man får snabbt nya kompisar, och det är inte inom många sporter man kan sitta och käka med proffsen, säger Malkom Kallin.


En av fördelarna är att skimboarden passar stora som små. En av de yngre deltagarna är sexåriga Hanna Olson. Hennes familj delar på en skimboard, så det här är inte första gången hon surfar fram.
– Det bästa är att trixa och hoppa, säger hon.


När Hallands Nyheter tar tempen på Hallifornia kan man snabbt konstatera att det är en solig start på festivalen som både lockar besökare villiga att testa allt, men också de som bara vill vila i en uppblåsbar soffa. En sak är säker. Hallifornia samlar människor från mer än bara Varberg. Vad sägs om Sälen, Örebro, Uppsala – och Australien?

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här