Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

produktiv. Bo Emanuelsson har skrivit sin femte bok om Veddige.

Femte volymen om Veddiges historia klar

Bo Emanuelsson, 85, är aktuell med det femte praktbandet om Veddige, en bok som fått titeln ”Gårdarna, som försvann”. – Det är en historia om hårt arbetande bönder men också om det som händer på gårdarna. Allt från drunkningsolyckor till folk som trillar ned från päronträdet och mord, berättar han.

Wallby Österby står i fokus för den femte delen i Bo Emanuelssons bokserie om Veddige, en tjock volym på nästan 600 sidor som följer tiotalet generationer från slutet av 1700-talet och framåt.

Egentligen skulle boken ha handlat om hela Wallby men materialet blev för stort.

– Det har spårat ut lite grann i och med att jag följt en del flickor som flyttat ut till Holmen, Simmes och Ås, säger han.

Bokens titel, ”Gårdarna, som försvann”, härrör från att det i hela Wallby en gång i tiden fanns 30 gårdar. Av dem är det i dag bara en enda som har kor.¨

I Wallby Österby fanns det som mest elva gårdar. Bland dem döljer sig många öden som återberättas i boken.

– En flicka följde jag till Holmen. Där fanns en gammal farbror som berättade en faslig massa muntliga historier, bland annat om pannkaksmordet. Det var en kvinna som ville bli av med gubben och förgiftade honom med arsenik.

Men muntligt traderade berättelser är en vansklig källa, inte minst när de burits från mun till mun i mer än 200 år. Ett samtal med en kvinna i Värö, som skrivit av gamla rättegångsprotokoll, gav en klarare bild.

– Det berättades att kärringen blivit kär i drängen men det var inte så. Hon var änka och hade gift sig med en änkeman och hon var missnöjd med det stället hon kommit till.

Det är femte delen. Blir det fler?

– Ja, jag har börjat på en sjätte del som ska handla om själva samhället, hur det växer upp när tågen till Borås kommer 1880.

Vad driver dig i det här arbetet?

– Jag är pensionär och har ingenting att göra, säger Bo Emanuelsson med ett skratt.

– Jag har alltid varit historieintresserad och jag kan inte sitta och titta på tv som en del gör. Det är ingenting för mig.

Boken finns till försäljning på Hemköp i Veddige, på Ica i Derome och på Trivas i Varberg.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här