Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fem generationer kvinnor som lever samtidigt

Det är inte alla som får uppleva glädjen i att hålla sitt barnbarns barnbarn i famnen. Det får Gunvor Andersson på Håsten som nyligen blivit mormors mormor.

Världsrekordet i antal generationer i rakt nedåtstigande led som levt samtidigt är sju stycken. Det innehas av en familj i USA och togs 1989 när den då 109-årige Augusta Bunges barnbarns barnbarns barnbarn föddes. Riktigt där är inte familjen Andersson/Kinnervall/Storm ännu – men de har ändå uppnått imponerande fem generationer kvinnor i rakt nedstående led som lever samtidigt. Äldst är den 92-åriga Håstensbon Gunvor Andersson. Sedan augusti i år har hon haft glädjen att kunna hålla sitt barnbarns barnbarn Zoe Storm i famnen.

– Det är inte så vanligt! Jag har ju varit med alla dessa från dag ett i deras liv, säger Gunvor Andersson och syftar på både sitt barn Lisbeth Kinnervall, barnbarnet Helene Kinnervall, barnbarnsbarnet Sarah Storm ochn nu barnbarnsbarnsbarnet Zoe Storm och fortsätter:

– Sarah sa att jag skulle vara rädd om mig så jag skulle få vara med om hennes bröllop. Det fick jag, och nu detta! Det är tack vare mig som Zoe finns, för jag hittade på att vi alla skulle åka till Mexiko och där träffade Sarah sin man från Kanada.

På frågan om hur familjen tror att det skiljer sig att vara född 1929 jämfört med 2021 svarar de:

– Mamma har ju upplevt allt. Det har ju skett så otroligt mycket utveckling sedan hon föddes, det mesta bara de senaste tjugo åren, säger Lisbeth Kinnervall.

Gunvor var tidig att hoppa på charterresorna när de kom. På 50 år har det blivit 236 flygresor.

– I högklackade skor och resväska var jag bland de första som åkte till Mallorca 1953, säger Gunvor Andersson.

De är alla överens om att barnuppfostran har ändrats under generationerna och jämför deras olika tider som nyblivna mammor.

– Förut skulle man amma var fjärde timme ungefär, nu är det nästan hela tiden. Jag har bebisen väldigt mycket nära mig i sjal och sele, så var det inte riktigt heller förut. Jag får också väldigt mycket hjälp av min man som är jätteengagerad, säger nyblivna mamman Sarah Storm.

– Ja, Gunvors man bytte nog aldrig en blöja ens, säger Helene Kinnervall.

– Min pappa var jätteengagerad men det fick inte synas utåt. Om någon kom på besök så gick han direkt och satte sig i stolen, men i smyg gillade han att sy och brodera. Han sydde tält och broderade dukar, berättar Gunvor Andersson.

Tror ni att det finns någon tid som det har varit enklast att växa upp i?

– Jag har aldrig hört mormor klaga. Hon växte upp under kriget utan toa och så, men hon har alltid haft en positiv inställning. "Det ordnar sig alltid", säger hon. Det är lite allas vår inställning, säger Helene Kinnervall.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här