Farligt badområde vid Apelviken i Varberg – vill ha fler skyltar

Vid klipporna intill Vikhyddan i södra Apelviken i Varberg är det svårt att se hur djupt det egentligen är och Daniel Österberg tycker att badplatsen känns osäker.
– Det jag efterfrågar är någon typ av informationsskylt som sitter nere på klippan.

ANNONS
LocationVikhyddan, Apelviken||

När vinden ligger på och havsströmmarna sliter med sig sand kan det uppstå gropar under ytan. Det är rikligt med tång intill de stora stenarna och när vattenytan krusas är det svårt att se hur mycket det sluttar.

– Jag behöver inte gå många meter ut innan vattnet är upp till midjan. Sedan räcker det med ett steg och så bottnar jag inte längre, säger Daniel Österberg som bor nära Apelviken och som brukar cykla ner till Vikhyddan med sin familj om sommaren.

Intill Vikhyddans badbrygga finns en gungställning. Det är en populär badplats och när temperaturen klättrar uppåt är det många barnfamiljer som söker sig dit. Genom åren har Daniel Österberg pratat med flera föräldrar som inte vetat att vattnet kan vara djupt vid klipporna. Han har också ingripit när det sett ut att kunna bli farligt.

ANNONS

– Det är inte ovanligt att jag varit nere på stranden och märkt att ett barn är på fel sida om klippan.

Har du varit tvungen att dra upp någon?

– Flera gånger. Då har det inte hunnit hända så mycket. Det har bara blivit någon kallsup, säger han och tillägger att även andra vuxna har hoppat i och plockat upp barn som hamnat i det djupa vattnet.

Skylt på klippan

I ett medborgarförslag till kommunen har Daniel Österberg föreslagit en tydligare utmärkning av riskområdet.

– Det jag efterfrågar är någon typ av informationsskylt som sitter nere på klippan. Det finns två livbojar och en skylt på stranden som varnar för strömmarna och det är jättebra. Men skylten sitter en bit bort. Sedan handlar inte mitt förslag egentligen om strömmarna, utan mer om botten. De djupa groparna, närmast klippan, säger han.

Hamn- och gatuförvaltningen, som har ansvaret att sätta ut varnings- och informationsskyltar där behovet är ömmande, har den senaste tiden samarbetat med Varbergs livräddningssällskap med att tydliggöra riskerna i viken.

– Vi är medvetna om att Apelviken är en farlig strand och vi jobbar på hur vi ska informera om det på bästa sätt. Det är ganska svåra frågor. Man vill inte invagga människor i falsk trygghet, något som kan hända när man sätter upp skyltar på vissa platser och inte på andra, säger Julia Anding, projektledare på hamn- och gatuförvaltningen.

ANNONS

Julia Anding berättar att det just nu pågår ett arbete med att ta fram skyddsmaterial och markeringar och att det är svårt att ta beslut om skyltar som varnar för gropar under ytan.

– Vi har inte riktigt landat i hur det ska utformas på ett bra sätt. Det är komplicerat. Det är inte bara att sätta upp en skylt. Vissa av groparna kan försvinna, från en dag till en annan, säger hon.

Armlängds avstånd

Från Varbergs livräddningssällskaps sida är tanken att framtida varningsskyltar ska kompletteras med bilder som hjälper badbesökarna att förstå riskerna. Däremot är det osäkert om det kommer bli någon ytterligare skylt vid Vikhyddan.

– De här groparna flyttar på sig hela tiden och man kan inte sätta ut skyltar på alla ställen där det snabbt blir djupt. Bara på sådana platser där många badar och där man märkt att det blir utströmmar, säger Peter Beckman, ordförande för livräddningssällskapet.

Eftersom situationen kan vara olika, på olika platser, vill Peter Beckman uppmana föräldrar som vistas vid stranden att hålla noga uppsikt på sina barn.

– Är barn som inte kan simma med och badar så ska de vara på en armlängds avstånd hela tiden. En drunkning sker väldigt snabbt och oftast i tystnad. Man kan inte räkna med att man hör att någon ropar på hjälp, säger han.

ANNONS

Daniel Österberg håller med om att ansvaret till viss del ligger hos föräldrarna, men han har inte upplevt att människorna han pratat med har varit oansvariga. Visst har det ofta funnits andra vuxna i närheten, då han hoppat i vattnet, men de har inte känt till groparna och därför inte kunnat vara redo.

– Som förälder vet man inte att det är så här det ser ut, säger han.

ANNONS