Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Far och dotter ställer ut i Lottastugan

Skapandet har hängt med dem sedan långt tillbaka i tiden. Den här veckan ställer far och dotter, Ulf och Lisa Eliasson ut samtidigt.

Den gemensamma nämnaren i skapandet är utställningen. Målningarna som ställs ut är vitt skilda.

Lisa visar för första gången sina målningar offentligt. Tidigare har hon bara ställt ut inom skolans ramar. 28-åriga Lisa studerar till landskapsarkitekt på Alnarp (bor i Malmö) men har för tillfället en paus i utbildningen och jobbar inom förskolan.

Under ett år studerade Lisa på en svensk folkhögskola Bagnol sur Ceze i södra Frankrike. Där föreläste en del konstnärer samtidigt som hon fick förkovra sig i franskan.

– Det var fantastiskt att få plugga franska, ägna sig åt konst och bo på kollektiv.

Vad gav det för utveckling?

– Jag fick så mycket tid att göra det jag ville. Vi hade lektioner i franska och det kom dit konstnärer och lärde oss olika tekniker.

Under utställningen i Lottastugan handlar det om olja och akvarell.

– Jag målar mycket människor, ansikten, porträtt. Men det är fantasifulla porträtt. Jag målar inte av någon. Så jag slipper den pressen. Pappa blev inte alls glad när jag målade av honom...

De kallar utställningen Apstracto, efter en apa. Ni kanske minns att penslar sattes i fingrarna på en apa som sedan fritt fick måla. Kritikerna överöste ”konstnären” med visdomsord – tills de fick höra sanningen om den intressanta visionären.

Pappa är alltså Ulf som varit lärare i urminnes tider. Skapandet har varit en sidosyssla. Att han målar ankor är ingen slump i sig.

– Intresset för Kalle Anka ligger långt tillbaka. Jag lärde mig läsa genom tidningen. Sedan har intresset fortsätt.

Målningen har inte varit fokus under de här åren. Han har istället under 1990-talet författat seriemanus som sedan skickats till Disneykoncernen för godkännande.

– Det var inte jättemycket betalt, men det var kul.

Under många somrar har Ulf Eliasson dessutom var flitig sommarreporter på stadens lokaltidningar, senast Varbergsposten.

Hur kommer det sig att ni ställer ut tillsammans?

– Jag satte upp mig på Lottastugan för just den här veckan för tre år sedan, så jag har bidat min tid. Jag undrade om hon hade lust att också ställa ut. Det är två olika utställningar som inte har med varandra att göra överhuvudtaget.

Blev det någon tidspress?

– Till slut lyckades vi få ihop det, säger Lisa.

Ulf har däremot jobbat med sina målningar i tio år.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här