Foto: Thor Balkhed/Linköpings universitet
Foto: Thor Balkhed/Linköpings universitet

Får medalj av kungen

Före detta PS-student prisas av kungen

ANNONS
|

Hallå där, Anders Ynnerman, Läjetbördig professor i visualisering, som kommer att få ta emot en medalj ur kungens hand den 20 juni.

Grattis till konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band!

– Tack, det är jättekul! Det är alltid kul att få uppmärksamhet för det man gör. Det ligger många års arbete bakom.

Vad betyder en sådan här medalj för dig om forskare?

– Ära och berömmelse, skrattar Anders som är baserad vid Linköpings universitet.

– Det är bra för det skapar uppmärksamhet. Det är bra att forskningen visas för allmänheten så att folk förstår att den är viktig. Men jag vill lyfta fram att det inte bara är min förtjänst utan att jag leder en grupp, vi forskar tillsammans. Det finns en tendens i Sverige att lyfta fram individen när medaljer delas ut.

ANNONS

Du premieras för betydande insatser inom den medicinska bildvetenskapen. Kan du förklara vad du gör?

– Väldigt enkelt: tänk dig en vanlig röntgenbild som är tvådimensionell. Jag har lagt till en dimension och gjort en 3D-röntgenbild. Den kan användas på ett mycket spännande sätt. Vi har tagit fram ett virtuellt obduktionsbord. Det är ett bord som är som en stor ipad ungefär. Det finns ungefär 500 sådana här runt om i världen och används på sjukhus.

– Vi har även gjort det möjligt för besökare på Tekniska museet i Stockholm och British museum i London att se exempelvis mumifierade kroppar i 3D.

Vad har du för forskningsprojekt på gång just nu?

– Jag ansvarar för att bygga upp den vetenskapliga kommunikationen i Sverige på ett större plan. Jag jobbar för att använda våra metoder på Universum i Göteborg, på Malmö museum och på ett museum i Umeå.

– Jag håller även på en del med rymden, det är mitt favoritområde. Jag är ju tekniker och kan använda tekniken till olika saker. Jag jobbar en del tillsammans med Christer Fuglesang.

Du är nyss hemkommen från Varberg, där du växte upp, kommer du att vara där något i sommar?

ANNONS

– Ja, jag är ganska ofta i Träslövsläge främst, säger den före detta PS-studenten.

ANNONS