Fantasikittlande på jordens systerplanet Melurius

Modiga melvbarn på planeten Melurius och otäcka, sjöborreliknande varelser med glödande ögon och giftiga taggar. I Jimmy Walls nyligen släppta barnbok är spänningen i fokus.

ANNONS
LocationVarberg|

På jordens systerplanet Melurius finns Melverna. De liknar oss människor men har svans. Här finns även gockerna, eller margockerna som de kallas eftersom de ofta finns med i melvernas mardrömmar. Precis som sjöborrar är de mörka och taggiga, men större och med glödande ögon och dödligt giftiga taggar. Den som blir stucken försvinner i Dödens skog och återvänder aldrig.

Det är handlingen i varbergaren Jimmy Walls nya barnbok Zoma - Margocker. Historien kretsar kring melvbarnet Zoma och den tänkta läsaren är mellan 9-12 år.

– Min tanke är att läsaren ska känna igen sig och kunna relatera, samtidigt som det finns både fantastiska och skrämmande inslag på Melurius som ger utrymme för fantasin att frodas, säger Jimmy Wall.

ANNONS

Förutom en spännande lässtund finns ett bakomliggande tema i att övervinna sina rädslor och att acceptera varandras olikheter.

– Det är också en klassisk berättelse om en kamp mellan gott och ont, säger Jimmy Wall.

Idén till boken kläckte Jimmy Wall faktiskt redan förra årtusendet, i slutet av 1999. Han arbetade då som lärare på Toråsskolan i Vallda utanför Kungsbacka.

– Jag hade hållit på med teater i några år och var inne i en kreativ period så då började jag skriva. Språket hade jag, men jag insåg ganska snart att det har med lite mer än språk att göra att skriva en bok, säger han.

Han skrev ett manus som han fick refuserat och därefter hamnade det i byrålådan ett tag. Under årens lopp har han då och då plockat upp det, ändrat, putsat och förbättrat. Men livet kom emellan och med små barn och mycket annat som pågick blev det inte av att han tog tag i drömmen. Förrän nu.

– Jag tog upp manuset igen och tänkte "det är klart att jag ska ge ut den!". Min dröm är ju ha en bok i handen, det hjälper inte så mycket att man har ett manus liggande i en låda, säger han.

ANNONS

Det är redan klart att det blir en tvåa.

– Den har inte gått igenom samma förvandling sedan millennieskiftet som ettan, så mitt mål är att jag ska sätta den under sommaren och så hoppas jag att jag ska kunna krypa in i höstmörkret och ha någonting att färdigställa. Min dröm är att på sikt kunna gå ner lite grann i arbetstid och inte bara jobbajobbajobba utan göra lite sådant här också, säger Jimmy Wall.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Jimmy Wall

Ålder: 52

Bor: Varberg, Träslöv

Gör: Utöver bokskrivandet – jobbar med samhällsbyggnad inom infrastruktur, järnväg.

Aktuell med: Boksläppet av första delen i historien om Zoma - Margocker.

Favoritböcker: Drakens ögon av Stephen King och En man som heter Ove av Fredrik Backman.

Fritidsintressen: Golf, gitarr, fiske.

Några spännande rader ur Zoma - Margocker:

"Margockernas viskningar kommer från flera håll. Skrapandet hörs tydligare för varje andetag Zoma tar. Ibland hörs ett lätt tickande ljud. Det måste vara taggar som slår emot klippan när de dödliga kloten rullar närmare. Han stirrar in i mörkret där ljuden är som starkast.

Snart ser han den första margocken, ett klot ungefär lika stort som ett huvud, med långa taggar som pekar åt alla håll."

ANNONS