Familjen som inspireras av 1870-talet

Nöjesparken i Småland har blivit familjen Modées andningshål i vardagen. "När man går genom entrén så är vardagslivet borta", säger Linda Braun Modée.

ANNONS
|

När Linda Braun Modée öppnar dörren till familjens hem utanför Grimeton har hon redan svidit om till 1870-talskläder.

– Det här är en lite finare stadsdress. Det finns en uppsjö av olika stilar, nord och sydstatsstil, lantlig och stadsstil. De här kläderna är rätt varma, säger hon.

Maken Ronny har en mer klassisk, ledig stil med finbyxor, kavaj och skjorta.

– Byxorna skiljer inte så mycket mot dagens. Det är väl skjortan som skiljer sig lite grann, det är inga kragar till exempel. Men de som går med finare kostym idag är inte så långt borta från det här egentligen.

ANNONS

I förra veckan vandrade familjen runt i Varberg, samtliga klädda i tidstypiska kläder. Det blev en del uppståndelse.

– Många undrade nog vad vi var för filurer. Men det var flera som var nyfikna och började prata med oss. En dam kom fram och sa att det är synd att man inte kan klä sig så i dag, det var mer stil på kläderna förr. Och jag håller med henne, säger Linda Braun Modée.

Bakgrunden till Modées ”mannekängande” är en blandning av historieintresse och en stor kärlek till High Chaparral. De är till och med medborgare i den småländska nöjesparken. Det innebär att de är medlemmar och får gå in hur ofta de vill. Med sina 1870-talskläder på sig ska de även kunna svara hjälpa andra besökare om de har frågor.

Det blir många turer varje säsong.

– Jag tycker det är skitkul att träffa människor med samma intresse. Man blir lite som barn på nytt, säger Linda Braun Modée.

För många svenskar har kanske High Chaparral fallit i glömska på senare år, menar Ronny och Linda.

– På 80-talet var det stort, men sedan dess har konkurrensen ökat. Liseberg har sitt, Skara sitt och Kolmården har byggt ut. Sedan är det billigt att flyga till Thailand också, säger Ronny Modée.

ANNONS

– Det är synd, för det är verkligen en nöjespark för barnen. Jag tror inte att det är en unge som går från High Chaparral och tycker att det har varit tråkigt, säger Linda.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS