Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Familjen Klingspor skänker dyrbar flygel till Kulturskolan

Eleverna på Varbergs kulturskola kan i framtiden öva pianoskalor på ett instrument i absolut toppklass: En Steinwayflygel, värd över en halv miljon kronor.
– En sådant här fint och vackert instrument är till för att spelas på, säger Staffan Klingspor, som å familjens vägnar lämnade över flygeln under måndagen.

Baltzar Klingspor, tidigare herre på Öströö slott, bytte karriären som konsertpianist mot affärsvärlden under 60-talet – men musiken övergav han aldrig.

– Han spelade innan frukost, efter frukost, innan lunch, efter lunch, innan middag och hela kvällen – jämt så var flygeln igång. Vår familj var helt impregnerad av klassisk musik, berättar sonen Staffan Klingspor.

Tillsammans med sin bror Christer Klingspor överlämnade han på måndagen sin pappas Steinwayflygel till Kulturskolan i Varberg.

– Pappa fick den av vår mor Ninni på sin 50-årsdag. Sedan dess har den stått på Öströö större delen av tiden, säger Christer Klingspor.

Värd över en halv miljon

Slottet har nyligen sålts till Gekås-miljardären Thomas Karlsson, men flygeln ingick alltså inte i köpet. Hädanefter kommer den att användas i Kulturskolans undervisning, och i samband med överlämnandet framförde en av dess elever – Leroy Hansson – Chopins Fantaisie-Impromptu inför en liten men lyrisk åhörarskara.

– Du spelar otroligt bra! Du är en stor talang, utbrast Christer Klingspor.

Flygeln är värderad till över femhundratusen kronor och att spela på den var en dröm som gick i uppfyllelse för den unge pianisten.

– Det är mäktigt att spela på en äkta Steinway. Det är väldigt motiverande, sa han.

Hans lärare, pianopedagogen Ingrid Emanuelsson, var också mycket tacksam för den dyrbara gåvan.

– Nu får våra duktiga elever en chans att verkligen utforska ett riktigt instrument, Steinway gör flyglar i absolut världsklass. För att utövare och musikstycken på en viss nivå ska komma till sin rätt krävs en flygel som har alla de här skiftningarna, och nu har vi en sådan i Varberg.

”Till för att spelas på”

Även givarna var nöjda och glada.

– Vi skulle inte vilja att den bara blir uppställd någonstans. En sådant här fint och vackert instrument är till för att spelas på, sa Staffan Klingspor, och fortsatte:

– Det är otroligt roligt att många som håller på och utbildar sig får tillgång till att spela på pappas flygel. Då används den ju på riktigt. Den kommer att skänka mycket glädje och kan inspirera ungdomar att vilja utvecklas vidare.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här