Familj i Stråvalla öppnar kafé i sitt 150 kvadrat stora orangeri

Snart är det premiär för ett nytt utflyktsmål i Stråvalla – och två systrar ska sommarjobba i det sprillans nya familjeföretaget. – Folk kan inte åka på semester på samma sätt och då tror jag att folk kommer åka omkring och fika mer, säger Lovisa Johansson, 17.

ANNONS
LocationStråvalla||

Familjen Johansson/Carlsson i Stråvalla har i flera år tänkt och ett orangeri skulle passa perfekt i familjegårdens rymliga trädgård. Nyligen stod det 150 kvadrat stora växthuset – som rymmer både kök och pool – klart.

– För åtta år sedan beställde vi hem det från Kina så vår plan har hunnit ändra sig sedan dess, säger Sven-Arne Carlsson.

Orangeriet tog kaféägaren till Kina

Sven-Arne och några kompisar åkte till och med och besökte fabriken i en industriort som ligger cirka 70 mil från Peking. Efter några justeringar av ritningen slog Sven-Arne till. Men att familjen skulle öppna kafé fanns det inga planer på då. Idén har nämligen kommit från Karin, som just nu inte är hemma utan jobbar som sjuksköterska i Norge.

ANNONS

– Det är mamma som är bossen. Vi bara nickar och ler, säger Emma Johansson.

Emma, 15 och systern Lovisa, 17, är duon som till stor del ska ta hand om kaféet i sommar.

– Vi älskar att baka och det ska bli kul att stå i kassan. Det har varit svårt att få sommarjobb. Det är många ungdomar som vill jobba nu på grund av den rådande situationen, säger systrarna i mun på varandra.

Har påverkats av corona på flera sätt

Planen var att kaféet skulle öppna redan i maj men coronaviruset har varit påtaglig i familjen. Tre av dem har varit sjuka varav en har fått smittan bekräftad.

– Jag var sjuk i sex veckor och hade dåligt ork. Så fort jag ansträngde mig , till exempel när jag klippte gräset, kom febern tillbaka, berättar Sven-Arne.

Det har också varit svårt att få tag i leveranser av till exempel mjölk, läsk och kaffe till den nya verksamheten.

– Allt som är styckförpackat är slut. Det fördyrar det hela men det är ett måste.

Ni väljer att öppna i coronatider. Hur tror ni att det kommer gå i sommar?

– Vi är nöjda om det kommer några gäster varje dag.

Familjen kommer tillbringa de allra flesta julidagarna på kaféet. Men vad har ni för semesterplaner?

ANNONS

– Vi har en båt som vi använder väldigt sällan och vi tycker det är fint i Kungsbackafjorden, säger Sven-Arne och Lovisa tillägger:

– Jag kommer andas ut.

Fler hemester-tips:

SUP-äventyr på Himleån i Varberg

Våfflor, bad och skogspromenader i Nösslinge

Tips på hemester i Stråvalla:

Cyklister kan njuta av havsutsikten längst med Kattegattleden som är en 390 km lång sträcka mellan Kungsbacka och Helsingborg. Varför inte ta ett stopp och dopp på Stråvalla strand?

Vid Stråvalla havsbad går det att hyra SUP (stand up paddle) och bastu. Aktiviteter som erbjuds vid stranden är bland annat utegym, boule, volleyboll och yoga. Här finns även kiosk och toaletter.

På Stråvalla camping finns pool, minigolf och servering.

ANNONS