Tumlaren som familjen Almqvist hittade på stranden i Getteröns första vik.
Tumlaren som familjen Almqvist hittade på stranden i Getteröns första vik.

Familj hittade strandad tumlare vid Getterön

En familj hittade på lördagen en strandad tumlare vid Getteröns första vik.

ANNONS
|

Under lördagen när familjen Almqvist besökte Getteröns första vik och hittade pappa Christoffer något som låg vid vattenbrynet.

– Jag trodde först att det var en liten säl men när jag kom närmre såg jag att det var en tumlare, säger Christoffer Almqvist.

Han gick och berättade för resten av familjen att han sett en "minispäckhuggare" och googlade på vad man ska göra om man hittar en tumlare på stranden.

– Det stod att man skulle skära av fenor och så och skicka men det tänkte vi inte göra, säger Christoffer Almqvist som istället skickade en bild till Naturhistoriska museet.

ANNONS

Hur kändes det att hitta den sådär på stranden?

– Det var mest spännande för barnen, de petade lite på den och så. Men de var inte rädda, säger han.

Erland Lettevall, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, bekräftar efter att ha sett bilden att det är en tumlare som familjen hittat. Han kan också se att den dött ganska nyligen. Han berättar att tumlare strandar flera gånger om året i Östersjön och på Västkusten.

– De som flyter i land på Västkusten dokumenteras av Naturhistoriska i Göteborg, så om man hittar en sådan här så ska man vända sig till dem, säger han.

Det har varit blåsigt i dagarna, kan det ha påverkat på något sätt?

– Absolut. Ett tag efter att djuret dött flyter det upp till ytan och med vinden är det större sannolikhet att den spolas upp på land. Men stormen i sig är inget problem för den, den har då varit död innan.

Han berättar att den som hittar en strandad tumlare kan hjälpa till på flera sätt. Förutom att ta en bild och berätta var man hittade den kan man även, precis som Christoffer Almqvist sa, skära av ryggfenan och skicka in.

– Man slår in den i folie, lägger i en plastpåse och sedan skickar den i ett kuvert. Det är inget vi kräver men det underlättar, säger Erland Lettevall.

ANNONS

Den som inte vill skära av fenor kan istället mäta djuret från nosen till mitten av stjärtfenan.

– Då kan man se om det är ett fullväxt djur, säger han.

ANNONS