Falkenbäck stoppat av länsstyrelsen – bygget faller på formalia

Bygget av de 90 bostäderna i kvarteret Falkenbäck blir försenat. Kommunen har inte informerat grannarna ordentligt om detaljplanen och därför har länsstyrelsen upphävt den.

ANNONS
|

Nu i januari var det tänkt att Tage & Söner skulle dra igång bygget av kvarteret Falkenbäck. Men strax före jul upphävde länsstyrelsen detaljplanen och nu blir bygget försenat –hur mycket är ännu oklart.

Parkeringsplatsen i kvarteret Falkenbäck var ursprungligen del av en trestegsraket av exploateringar inne i stan. Parkeringarna i Lorensberg, Kanngjutaren och Falkenbäck skulle alla omvandlas till bebyggda stadskvarter, men att köra igång byggen på tre så centrala tomter samtidigt skulle ställa till det i trafiken. Därför har Falkenbäck fått vänta.

Vintern 2013 / 2014 utlyste kommunen en markanvisningstävling om Falkenbäck. Kravet var att den som ville bygga där även måste bygga bostäder i Kungsäter. I juni 2014 stod det klart att Tage & Söner vunnit tävlingen. Det ska bli ungefär 45 bostadsrätter, 45 hyresrätter och en butikslokal i de nya husen.

ANNONS

Den 26 maj i år klubbade byggnadsnämnden detaljplanen för Falkenbäck. I september satte Tage & Söner spaden i jorden för bygget i Kungsäter.

Men tre hushåll överklagade Falkenbäcksplanen, bland annat med argument om att de nya husen inte kommer att smälta in i den omkringliggande bebyggelsen.

Grannarna hade också synpunkter på kommunens hantering av ärendet. De tycker inte att de fått tillräcklig information.

Och där ger länsstyrelsen grannarna rätt. Kommunen har inte informerat tillräckligt om vilka ändringar som gjorts i detaljplaneförslaget innan politikerna fattade beslut om den. Genom det har inte grannarna haft möjlighet att bevaka sin rätt. Därför upphäver länsstyrelsen planen.

Eftersom planen faller redan på formalian gör inte länsstyrelsen någon bedömning av klagomålen som rör höjden på husen eller dagvattenhanteringen. Skulle planen antas på nytt och överklagas en gång till kan det bli tal om att länsstyrelsen tittar även på de invändningarna.

På stadsbyggnadskontoret har man inte bestämt sig för hur man ska agera ännu. Lena Johansson som är tillförordnad chef för planavdelningen säger att man undersöker saken just nu. Kanske blir det tal om att backa själva detaljplaneprocessen, för att sedan anta planen på nytt. Men hur många steg omtaget ska gälla man inte klar över i dagsläget. Ambitionen är att hantera ärendet snabbt, så att bygget kan komma igång.

ANNONS

Thomas Gustafsson som är projektutvecklare på Tage & Söner beklagar att bygget försenas.

–Det är jättetråkigt. Men vi kan inte göra något åt det just nu. Det är ett formellt fel som skett. Kommunen har lovat att informera oss efter helgerna.

–Vårt uppdrag var att vi skulle grundlägga Kungsäter tidigt i höstas för att komma igång med Falkenbäck nu i vinter. Kungsäter följer tidsplanen så vi har uppfyllt våra åligganden. Men nu blir det tydligen tvärstopp med Falkenbäck.

När tror du att den kan bli byggstart i stället?

–Inte en aning, jag vet inte alls. Tanken var att vi skulle komma igång med markarbetena i januari.

Waldemar Karlsson är en av de grannar som nu fått rätt mot kommunen.

–Det är positivt att länsstyrelsen lyssnat på klagomålen. Nu får vi se vad som händer, säger han.

Fakta: Dialog om byggen

Kommunen har planmonopol vilket innebär att det bara är en kommun som kan bestämma vad som ska byggas och var.

Inne i städer och tätorter styrs byggandet av detaljplaner. Det är mot detaljplanerna som bygglovsansökningarna mäts och vägs.

Eftersom kommunen vill se en större exploatering av kvarteret Falkenbäck måste det finnas en ny detaljplan som stödjer kommunens planer. Innan den nya detaljplanen finns på plats kan inte Tage & Söner få bygglov.

Plan- och bygglagen styr hur detaljplaner tas fram och hur kommunen ska kommunicera med dem som berörs av de nya planerna.

Fakta: Kvarteret Falkenbäck

Kvarteret Falkenbäck omgärdas av Sveagatan, Skansgatan, Östra Vallgatan och Borgmästaregatan.

ANNONS