Fackordförande Linn Silverby om coronaoron i Varbergsskolorna

Sjukfrånvaron har ökat sedan skolstarten och lärarkåren på grundskolorna går på knäna. – Flera skyddsombud är förtvivlade. Nu måste det hända något, säger Linn Silverby, som är ordförande för Lärarnas riksförbund i Varberg.

ANNONS
LocationVarberg||

Hon har fått starka signaler om ett ökat stresspåslag på grundskolorna och att oron har tilltagit på grund av den ökade smittspridningen.

– Det är svårt att hålla avstånd i korridorer och matsalar samtidigt som sjukfrånvaron bland personalen är hög och det finns en brist på vikarier, säger Linn Silverby och fortsätter:

– Det har länge varit oroande tyst, men nu börjar tystnaden brytas och det bubblar på flera skolor. Nu måste vi hitta vägar för att inte offra allt för många kollegor.

Läs mer: Smitta på tolv enheter inom skola och förskola

Trängsel i skollokaler och hög sjukfrånvaro

Skyddsombudet Anette Johansson Borgh vittnar om trängsel i skollokaler och en ökad stress på Trönninge skolan.

ANNONS

– Hur håller man avstånd på en skola. Det finns elever och kollegor överallt. I matsalen är alla stolar upptagna och vi sitter med tio centimeters mellanrum, säger hon och fortsätter:

– Det finns alltid en oro när jag vaknar på morgonen. Hur många är sjuka i dag och hur ska jag hinna med för och efterarbetet av mina lektioner. I går (i tisdags, reds anm) var tio till tolv lärare hemma med symtom eller väntade på provsvar.

Sjukfrånvaron i förskolan och grundskolan i Varbergs kommun har ökat sedan verksamheterna drog i gång efter sommarlovet.
Sjukfrånvaron i förskolan och grundskolan har ökat sedan verksamheterna drog i gång efter sommarlovet. Bild: Varbergs kommun

Hur länge till orkar ni?

– Jag vet faktiskt inte. Personalen på plats är trött och sliten. Men det är som i samhället i stort – hur länge orkar sjukvårdspersonalen?

Enligt Linn Silverby finns det ett missnöje med att information inte når fram till lärarna på en del skolor och att det saknas riktlinjer på hur personal ska agera gällande bland annat smittspårning. Det finns även skolor som fortsatt med konferenser och fysiska möten. Under onsdagen höll lärarfacket ett skyddskommittémöte för att sammanställa en kravlista på åtgärder.

Lärarförbundet kräver åtgärder mot stress och trängsel

– Från förvaltningens håll måste man peka med hela handen. Det måste finnas gemensamma riktlinjer och rektorerna måste få stöd. Det finns ett överskott i budgeten på grund av sjukfrånvaro och vård av barn, så nu är det läge att söka vikarier, säger Linn Silverby.

ANNONS

Men hon vill också passa på att förmedla lite positiva budskap:

– Jag vill ge en stor eloge till alla som arbetar i skolans värld. Den arbetsmoral jag sett är otrolig. Många har verkligen uppvisat stor lojalitet mot arbetsgivaren.

Enligt Johan Berntsson, kommunens grundskolechef, är det en ansträngd situation på några av skolorna på grund av hög sjukfrånvaro och ett antal medarbetare är satta i familjekarantän. Men insatser har gjorts för att öka rekryteringen av timvikarier.

Hur ska ni lösa trängseln i skolorna?

– Skolorna blir inte större. Vi får betänka att det är barn och ungdomar vi pratar om. Det handlar om att vara tydlig med varför vi ska hålla avstånd och tvätta händerna.

Facket efterfrågar tydliga riktlinjer. När finns de på plats?

– Det är rektorn som beslutar på varje skola och det kan bli kontraproduktivt om vi ger generella riktlinjer. En bättre väg att gå är att vi stöttar rektorerna.

Läs mer: Så agerar Påskbergsskolan efter personalens coronaoro

ANNONS