Johanna Mattsson och Per Tjernström oroar sig över de växande löneklyftorna inom polismyndigheten.
Johanna Mattsson och Per Tjernström oroar sig över de växande löneklyftorna inom polismyndigheten.

Facklig oro inför nytt polisavtal

Fackliga ordföranden från Varberg oroas över växande löneskillnader inom polisen. – I Halland är det många som har börjat se sig om efter andra tjänster, säger Per Tjernström, ordförande inom fackförbundet ST.

ANNONS
|

Per Tjernström och Johanna Mattsson från Varberg jobbar båda heltid inom fackförbundet ST, det fackförbund som organiserar flest civilanställda inom polisen. Han är sektionsordförande i Halland och ansvarar även för Älvsborg. Hon sektionsordförande i Storgöteborg, men arbetar mestadels på nationell nivå med exempelvis kollektivavtal.

Per och Johanna konstaterar att det händer mycket inom polismyndigheten just nu. Anders Thornberg tillträder i dagarna som ny rikspolischef efter Dan Eliasson. Ett nytt avtal för polislönerna blev klart i januari.

– Att poliserna får ett så bra avtal är de väl värda, säger Johanna Mattsson.

Men Per och Johanna efterlyser en rejäl satsning även på de civilanställda.

ANNONS

Många civila

Ungefär en tredjedel av 30 000 polisanställda är just civila. De arbetar exempelvis på polisens ledningscentral, i receptioner, utreder brott och är arrestvakter.

– Allmänheten tror kanske att alla som jobbar inom polisen är poliser, men det skulle vara kontraproduktivt och ett felaktigt sätt att använda kompetenserna på, säger Johanna Mattsson.

Men trots att två kollegor kan sitta i rummen bredvid varandra och utföra likartade arbetsuppgifter, så skiljer sig lönerna ofta åt. Nationellt har civila utredare i genomsnitt 3 000 kronor mindre i lön än sina poliskollegor.

– Med Polisförbundets nya avtal så kommer löneskillnaderna att öka ännu mer. Nu är vi mitt uppe i löneförhandlingen så vi vet inte exakt vart vi kommer att landa. Men vi vet att vi inte kommer att nå lika långt (som Polisförbundet, reds. anm.), säger Per Tjernström.

Växande oro

Hos ST:s medlemmar växer oron inför det kommande treårsavtalet.

– Det finns en väldig oro i hela Region väst. I Halland är det många som har börjat titta på andra tjänster. Den här markeringen gör att det i längden inte blir hållbart att stanna kvar. Man kan överleva på lönen, men det är svårt att leva, säger Per Tjernström.

ANNONS

Att de olika personalgrupperna värderas olika av den högsta polisledningen leder till slitningar mellan dem, enligt Johanna och Per. I region Väst har det även förekommit kränkningar mot civil polispersonal.

– Det finns poliser som inte vill åka ut med civil personal till exempelvis en brottsplats, de hävdar att det är ensamarbete för att de inte har en polis med sig. Men det är det ju inte. Det görs ju alltid en riskbedömning, även när två poliser åker ut, säger Johanna Mattsson.

Nu hoppas de på positiva signaler från den nye polischefen.

– Det vi har hört är att han är en väldigt omtyckt chef. Han har anställt många civila (som generaldirektör för Säpo, reds. anm.) och ser vinsterna i det. Dessutom kommer han från Halmstad och det är ju positivt med en hallänning, säger Johanna Mattsson.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS