Fackförbund vill ha finare byggande

Kommunens arkitekter vill ha bättre kvalitet i byggandet i Varberg. Jakten på nya bostäder riskerar att gå ut över den goda stadsbyggnaden, menar fackförbundet Sveriges Arkitekter.

ANNONS
|

Byggkranar har blivit en del av Varbergs siluett och det kan säkert glädja många av dem som med pengar på fickan söker en bostad. Grannarna till de blivande bostäderna är inte alltid lika förtjusta. Förtätningen av staden är ofta ämne för diskussion, bland annat på HN:s insändarsida.

Byggandet går hur som helst helt i linje med fullmäktiges mål om fler bostäder och en tätare stad. Målet om fler bostäder löper som en röd tråd genom kommunens budgetar de senaste åren. Förra året färdigställdes 378 bostäder, "det högsta antalet sedan 2008", konstaterar kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) i årsredovisningen för 2016. "Det är en utmanande balansgång att växa i takt med ökande behov och samtidigt möta önskemål om bevarande och röster mot förtätning", skriver hon också i samma dokument.

ANNONS

Även fackförbundet Sveriges Arkitekter, som företräder en del av de tjänstemän som planerar för de nya bostäderna, efterlyser en balansgång. Men de ser inga möjligheter att åstadkomma den balansgången med det budgetförslag som Alliansen och Miljöpartiet lagt för 2018.

När kommunen förhandlade ett första utkast till budget för 2018 (Strategiskt styr- och budgetdokument inför mål och budget 2018) tidigare i våras deltog fackförbundet i den förhandling enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet som hölls.

Precis som de andra fackförbunden förklarade sig Sveriges Arkitekter oeniga vid förhandlingen.

Så här skriver fackförbundet i en bilaga till protokollet:

"Fokuseringen på bostadsmålet gör att andra viktiga mål inte blir uppmärksammade eller nämnda. Syftet för kommunen med stadsbyggande bör vara att skapa en uthållig bomiljö och därför behövs även kvalitetsmål för stadsbyggandet. En god livsmiljö består av en god bostad men även av goda kommunikationer, god yttre miljö, god service, ett bra utbud av kultur och rekreativa platser med mera."

"Dessa kvalitetsmål behöver nämnas och synas i detta sammanhang så att man inte bara eller alltför ensidigt riktar in sig på att öka mängden nya bostäder. Den föreslagna budgeten för 2018 innefattar inte möjlighet att öka kvalitén i stadsbyggandet. Detta anser vi under en tid har varit ett försummat område", skriver Sveriges Arkitekter.

ANNONS

Men Ann-Charlotte Stenkil (M) ser ingen anledning att lyfta fram det efterlysta kvalitetsmålet i budgeten. Hon menar att kvalitetskravet redan finns i respektive nämnds arbetsuppgifter och att kommunen dessutom arbetar mycket aktivt med kvalitetsaspekter på stadsbyggandet, bland annat genom workshops och i arbetet med Västerport.

–Vi resonerar jättemycket om detta i alla sammanhang. Jag håller med om att de här frågorna är viktiga och jag tycker att vi verkligen har fokus på det.

–Vi tillför också tre extra miljoner till stadsbyggnadskontoret så vi är mycket medvetna om behoven som finns.

ANNONS