Ägaren Vincent Schaffler är inte emot kollektivavtal, men tycker inte att han har fått rätt förutsättningar för att kunna underteckna ett avtal i nuläget.
Ägaren Vincent Schaffler är inte emot kollektivavtal, men tycker inte att han har fått rätt förutsättningar för att kunna underteckna ett avtal i nuläget. Bild: Annika Karlbom

Facket varslar om strejk mot Vincents Husbil och husvagn

IF Metall har vidtagit stridsåtgärder mot Vincents Husbil och Husvagn AB. Är inte ett kollektivavtal för verkstadspersonalen undertecknat innan veckans slut så tar fackföreningen ut sina medlemmar i strejk på måndagen efter midsommar.

ANNONS
LocationVarberg||

Affärerna i husbilsbranschen går fortfarande strålande. Hittills i juni har Vincents Husbil och Husvagn haft en ökning med 37 procent jämfört med samma period förra året. Men ägaren Vincent Schaffler är trots det långt ifrån nöjd med tillvaron just nu.

Orsaken är ett brev som kom till företaget den 4 juni. Där meddelade IF Metall att om inte ett kollektivavtal har tecknats före den 22 juni så kommer stridsåtgärder att vidtas. Stridsåtgärden det handlar om är total arbetsnedläggelse. Alltså strejk.

LÄS MER:Vincents husbil och husvagn slår försäljningsrekord

Parterna står väldigt långt ifrån varandra i nuläget. På måndagen hölls ett möte mellan ägaren Vincent Schaffler och representanter för IF Metall. Men efter den sittningen verkar parterna inte vara närmare en lösning än tidigare.

ANNONS

– Jag är inte emot kollektivavtal. Det är sättet facket har agerat på och tidpunkten som inte fungerar för oss. Vi hade tre önskemål på mötet, men det var bara: nej, nej och nej från fackets sida, säger Vincent Schaffler.

Han tycker att facket använder sig av maffialiknande metoder när de som han ser det vill tvinga honom att skriva på ett avtal som han inte har hunnit sätta sig in i.

Facket å sin sida tycker att företaget haft två år på sig att ordna med kollektivavtal. Så nu är det dags att det händer något. De tar därför till den kraftfullaste stridsåtgärden de har i verktygslådan direkt.

– Normalt börjar vi med en övertidsblockad och ett anställningsstopp, men vi ansåg att det hade varit verkningslöst i det här fallet, säger Micael Nilsson, ombudsman på IF Metall och den som driver ärendet för fackföreningens räkning.

Flera av de anställda vill ha kollektivavtal

Företaget har idag 28 anställda. Fem av dem har anställts de senaste två månaderna. 14 av de anställda är berörda av varslet. Av dem är 11 personer fackligt anslutna.

– Jag har pratat med alla på verkstaden. Åtta av dem vill ha kollektivavtal. De andra bryr sig inte, säger Vincent Schaffler och fortsätter:

ANNONS

– Enligt min advokat möter vi och i många fall överträffar vårt avtal kollektivavtalet. Det finns några småsaker som jag har missat. Men det går att fixa.

Varför inte då skriva på kollektivavtalet?

– Först och främst bjuder jag in någon annan som begränsar mina möjligheter att bedriva mitt bolag på det sätt som jag vill. Jag känner också mig ansvarig för min egen personal och tycker att jag har ett bättre avtal.

Schaffler menar att han inte vill lämna bort ansvaret för personalen till någon som inte är på plats. Det faktum att brevet om stridsåtgärder kom mitt under högsäsongen har dessutom gjort att han har tappat förtroendet för facket.

– Jag tycker att det är fullt att spela på det sättet, säger han.

Eftersom flera av hans medarbetare nu säger sig vilja ha ett kollektivavtal kan han tänka sig att ordna detta. Men han hinner inte sätta sig in i vad avtalet skulle innebära för hans företag och vill därför skjuta på processen till hösten när det är lågsäsong.

– Jag är inte ute efter dåliga arbetsvillkor eller att ha personal som inte mår bra. Min personal är det viktigaste jag har, säger Vincent Schaffler.

ANNONS

Den första kontakten mellan fackföreningen och företaget skedde 2018 på initiativ från Vincent Schaffler. Han valde då att inte gå vidare med något avtal. Förra sommaren träffades parterna igen för att diskutera ett möjligt avtal.

Ovanligt stark åtgärd

Att fackföreningen väljer att använda sig av den hårdaste stridsåtgärden: arbetsnedläggelse, som första åtgärd är ovanligt. Någon konflikt av den här typen har inte IF Metall haft i Halland sedan 2007 säger ombudsmannen Micael Nilsson.

Från hans synvinkel så har det varit en pågående process sedan 2018 att förmå Vincents Husbil och Husvagn att skriva under ett kollektivavtal. Nu tycker fackföreningen att de har kommit till vägs ände vad gäller diskussioner.

– Det är den trygghet som vi lovar våra medlemmar när de går med i IF Metall att vi ska verka för att skydda dem genom att få företagen att teckna kollektivavtal, säger Micael Nilsson.

Det handlar bland annat om pensioner och försäkringar, men framförallt om det skulle hända något med företaget så ska arbetarna vara skyddade. Men det handlar också för IF Metalls del om att värna marknaden så att ett företag inte får konkurrensfördel mot ett annat. Cirka 90 procent av alla företag i Sverige har kollektivavtal.

– Vi har sagt till våra medlemmar på Vincents att de måste tala om för sin chef att de vill ha kollektivavtal. Det har de gjort nu. Vi vill inte dra ut på det här och vi hoppas att det här ska lösa sig, säger Micael Nilsson.

ANNONS

Vincent Schaffler säger sig inte var emot kollektivavtal utan kan tänka sig att titta på detta till hösten när det är lågsäsong för verksamheten. Hur ser ni på det önskemålet?

– Detta har pågått sedan 2018 och vi har diskuterat i flera olika sittningar. Att ge ytterligare dispens med tid tror vi inte på. Vi vill ge fortsatt hjälp och stöd så att vi kan få ett avtal på plats nu, säger Micael Nilsson och fortsätter:

– Vi är tillgängliga för fortsatta diskussioner och är beredda att teckna ett avtal. Är det inget avtal på plats innan tidsfristen går ut på måndag så kommer vi att ta ut våra medlemmar i strejk, säger Micael Nilsson.

Vill se en lösning

På tisdagen kontaktade Vincent Schaffler en statlig medlare. Han hoppas nu att denne ska kunna hjälpa till att få en lösning på den uppkomna konflikten.

– Eftersom flera i personalen vill ha detta kan jag tänka mig att möta det. Men jag behöver mer tid för att sätta mig in i vad det skulle betyda. Jag känner inte att jag har fått rätt förutsättningar för att kunna ta ett beslut om detta. Skriver jag under nu så är det under hot, säger Vincent Schaffler.

ANNONS
ANNONS