Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kravmärkt. Det går att ställa krav på maten om man är allergisk eller religiös, men man borde också kunna få påverka om man vill ha ekologiskt, tycker Emma Johnson Blazquez som startat en namninsamling för hundra procent ekologiskt i skolorna.

Facebookgrupp vill ha mer ekologiskt i skolan

Uppsala ska servera hundra procent ekologiskt i skolan om några år. Det måste väl Varberg också klara av? Det tycker Emma Johnson Blazquez som startat en namninsamling på Facebook.

Varberg. Politikerna i Uppsala har beslutat att all mat i skolan ska vara ekologisk om nio år. Lund, Södertälje och Malmö har fattat samma beslut.

Varbergsbon Emma Johnson Blazquez beslöt sig för att göra något när hon såg ett tv-inslag om Uppsala och startade Facebookgruppen "Ekologisk mat för Varbergs skolor" som ett första steg att påverka politikerna. Målet är hundra procent ekologiskt, i dag är det 25 procent.

- Varberg är en jättebra och framåt stad, men jag tycker att det är viktigt att kommunen har ett miljötänk och tar miljöansvar också. Och det här är ett gyllene tillfälle, säger hon.

Ett beslut om att allt ska vara ekologiskt och helst också närodlat skulle dessutom gynna de lokala krav-odlarna, tror Emma.

Maken Peter Blazquez håller med. Att gå i bräschen som en ekologisk stad skulle passa natursköna Varberg, "Västkustens kreativa mittpunkt", tycker han.

- Om det var jag som marknadsförde Varberg skulle jag ta tag i det, säger han.

Enligt vad Emma har förstått ska beslutet att servera allt ekologiskt inte bli särskilt mycket dyrare för Uppsala, bland annat för att man vill minska matsvinnet och köpa in mindre kött. Hon tycker att Varberg ska hämta inspiration därifrån.

- Varför inte ringa Uppsala och fråga: Hur gjorde ni?

Emma är trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner och brinner för ekologisk odling som hon ser flera miljömässiga fördelar med, exempelvis en större biologisk mångfald.

Hemma köper de bara ekologiskt - de vill att döttrarna Maja, 6, och Freja, 2,5, ska få en giftfri uppväxt. Det blir inte dyrare om man handlar medvetet och inte köper mer än vad man behöver och samma sak borde gälla för kommunen, menar Emma.

Men skulle det behövas är hon inte främmande för höjd skatt för bättre kvalitet på skolmaten.

- Har man inte möjlighet att köpa ekologiskt hemma så kan barnen i alla fall få ekologiskt i skolan. Det gör att de får en jättebra start i livet och inte får i sig en massa bekämpningsmedel. Det handlar också om vilken miljö vi vill att de ska växa upp i, det måste prioriteras, tycker Emma.

Bild: Daniel Molund
Bild: Daniel Molund

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här