Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Första versen för en levande kulturlada på Kärramosse

Visor, ballader och poesi ska eka mellan stenväggarna i en renoverad lada på Kärramosse Gård. Bakom kultursatsningen står barndomsvännerna Christina Josefsson och Gill Croona som vill få en levande lada i litet format.

– Tystaste platsen i Halland, konstaterar Christina Josefsson.

Björkarna sticker upp likt spjut ur våtmarken, gässen har funnit sitt vårhabitat och naturslingan runt sjön väntar på fotgängare. Lika tyst blir det inte i den tillhörande ladan. I vår och sommar kommer den sordinerade naturvolymen att blandas med sång, visor, ballader och poesi.

– Det är ett koncept som passar väldigt bra i en stenlada. Det lilla formatet. Det är inte krogen, det är den tystade platsen som vi ska fylla med röster, säger Christina Josefsson.

Hon må ha pensionerat sig som chef för kultur- och fritidsförvaltningen. Men intresset för kultur uppnår aldrig någon pensionsålder för Christina. Tillsammans med barndomsvännen Gill Croona, ägare av Kärramosse Gård mellan Grimeton och Dagsås, föddes idéen om att väcka liv i den förfallna ladan med bröllop och möten.

– Jag älskar att bygga, designa och ha mig. Jag har valt varje nyans. Men vad skulle jag göra när allt är klart? Jag gick och stövlade runt i min ensamhet och sen kom Christina in som en total energiinjektion med kunskap om marknadsföring, nätverkande och sin kulturnäsa. Då bestämde vi oss tidigt för att hyra ut ladan till fester och bröllop, berättar Gill Croona.

Som barn blev de placerade bredvid varandra på stranden på Getterön. Sedan dess har de varit oskiljaktiga. De växte upp. Delade intresset för konserter och sjunger lika högt till Leonard Cohen än idag när de sitter bakom ratten.

– Det ska vara mycket känslor, värme, glädje och rätt in i hjärtat. Vi vill skapa en plats där folk kan ha fantastisk roligt och bidra med något som inte finns, och det gör miljön runt omkring oss. Det ser lite ut som ladan i programmet “Så Mycket Bättre”, säger Christina Josefsson.

Några stora bokningar och konserter med 2 000 besökare är det inte tal om.

– Vi vill inte konkurrera med andra lokala arrangörer om stora och kända artister. Vi vill erbjuda det lilla och intima formatet. Som kommer folk nära, säger Christina Josefsson.

Först ut i Stenladans satsning är vissångerskan Hanna Sundblad som sätter upp sin föreställning inspirerad av Fatima Bremmers bok Ett jävla Solsken. En musikberättelse om en av Sveriges första kvinnliga wallraffande journalister, Ester Blenda Nordström. Sist ut i programmet är dans till Varbergsorkestern Gösta Gigolos. Däremellan “återuppstår” Christina och Gills barndomsfavorit Leonard Cohen i tiomannabandshyllningen Me And Mr Cohen Live.

– Man kan tro att Leonard Cohen har återuppstått, fast jag undrar om inte Perra Ljungberg har goare röst i sina tolkningar, säger Gill Croona.

Det är ett besök som Christina Josefsson välkomnar lika varmt:

– Vi har älskat Cohen hela livet. Det blir otroligt vackert.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Det händer i stenladan

21 mars Hanna Sundblad - En jävla röst. En musikberättelse om Ester Blenda Nordström

18 april Me And Mr. Cohen Live

16-17 maj Ett Smaka på Tvååker-evenemang i Stenladan med konst, musik och mat. Lars-Åke och Eva Åberg ställer ut stenkonstverk och stengods. Musik: Odd Color och Babs & Billquist .

12/6 En kväll i juni med Gösta Gigolos

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här