Första vaccinsprutan i Varberg på tisdag

På tisdag kommer den första vaccinsprutan att ges i Varbergs kommun. I första hand kommer de 575 äldre på särskilt boende att prioriteras.

ANNONS
|

UPPDATERAD 9/1: Texten uppdaterad med ny information om vad som gäller för hemtjänstbrukare i Varbergs kommun.

På tisdag är det dags – då rullar kommunen ut de första vaccindoserna till de äldre i Varbergs kommun. Det handlar om det vaccin från Pfizer/Biontech som godkänts inom EU och som tilldelats Region Halland med 3 000 doser i veckan.

Kommunen kommer att dag för dag begära ut ett antal doser från regionen och sedan fördela ut dessa på sina boenden.

– Förutsatt att vi får de doser vi behöver så räknar vi med att det kommer att vara klart på ungefär en vecka, berättar kommunens vaccinsamordnare Katarina Sundberg.

ANNONS

Det som avses är då den första vaccindosen – tanken är ju att alla som vaccineras sedan ska få ytterligare en dos.

Vaccinationsprocessen innebär stora logistiska utmaningar, inte minst eftersom vaccinet från Pfizer/Biontech är mycket känsligt för temperaturförändringar och transporter.

– Från det att vaccinet tas fram ur sin kylförvaring efter kryofrysning så måste det blandas inom två timmar och sedan ges inom sex timmar. Det innebär att vi blandar vaccinet ute på de särskilda boendena, säger Katarina Sundberg.

I vilken ordning de olika boendena får vaccinet tänker kommunen inte avslöja.

– Det är av säkerhetsskäl. Men vi kommer att vaccinera på flera äldreboenden samtidigt, säger Sundberg.

Den känsliga hanteringen av vaccinet från Pfizer/Biontech innebär att detta i kommunens och regionens ögon är särskilt lämpat för att använda på boenden. Däremot är bedömningen att vaccinet inte kan användas inom hemtjänsten.

Hemtjänstbrukare kommer därför hänvisas till Neptunuskliniken för vaccination mot covid-19. Hemtjänstbrukare med hemsjukvård kommer däremot att behöva vänta något innan vaccinering kan erbjudas, troligen tills dess att någon ny vaccintyp kan börja användas.

– Enligt de uppgifter vi har nu så kommer vaccinet från Moderna att vara lättare att hantera, säger Katarina Sundberg.

I nästa steg kommer personalen på äldreboendena att vaccineras.

ANNONS

– Det är också så att personalen kommer att erbjudas vaccinering om det blir slattar över från doserna som har getts till de äldre. Ingenting ska förfaras, säger Katarina Sundberg.

ANNONS