Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Protestmöte. De fristående förskolorna får inte ekonomin att gå ihop med kommunens nya resursfördelningsmodell och kräver handling av politikerna - nu. I måndags ställdes politiker och förvaltning till svars på ett möte på Västanvindens förskola i Träslövsläge.Bild: Daniel Molund

Förskolor kan tvingas slå igen

Fristående förskolor i Varberg varnar för att kommunens nya fördelningsmodell tvingar dem att slå igen. ”Gör något - och det fort” var budskapet till skolpolitikerna på ett möte i måndags.

Barn- och utbildningsnämnden fattade i november beslut om en ny modell för hur budgeten ska fördelas inom förvaltningen 2014. Syftet var att få till ett tydligare system och en omfördelning till grundskolans tidigare år.

Det innebar också en ändrad fördelning till förskolorna, både fristående och kommunala. 2013 fick de betalt efter antal barn, nu får de ett belopp efter barnens vistelsetid. Ett barn på heltid ger mer pengar än ett på deltid. Gränsen går vid 15 timmars vistelsetid.

Modellen är ett hårt slag mot flera fristående förskolor. De har med kort varsel fått stora hål i sina budgetar och befarar att de nu måste stänga.

Ett exempel är Fastarps förskola som får 466 000 kronor mindre i år jämfört med 2013, en av de förskolor som överklagat till förvaltningsrätten.

I måndags bjöd nätverket Fristående förskolor i Varberg in politiker och förvaltning till ett möte. Flera vittnade då om att situationen är akut.

– Alla upplever att de fått mycket, mycket mindre pengar och att kommunen har dragit ner. Vi har inte möjlighet att bedriva vår verksamhet under de här förutsättningarna, säger Ida Kronlöf, från personalkooperativet Västanvinden och ordförande i nätverket.

Ett av problemen med den nya modellen är att det blir så stora skillnader i ersättning när gränsen för heltids- respektive deltidsbarn går vid 15 timmar.

– 2012 fick vi betalt per timme. Om ett barn går 16 eller 50 timmar så får vi lika mycket nu. Det är ett stort problem, tycker Ida Kronlöf.

Västanvinden beräknas få ett underkott på närmare 700 000 kronor i år. Men att säga upp personal eller ta in fler barn ses inte som alternativ för att rädda verksamheten.

– Vi har redan stora barngrupper. För en budget i balans skulle vi behöva ha 6,7 barn per anställd och det kan vi inte ställa upp på. Det strider både mot forskning om barnens bästa och våra politikers ambitioner.

Förvaltningschef Elisabeth Svennerståhl-Jonsson förklarade på mötet att det blivit så här för att förskolan fått för mycket pengar och att budgeten nu stramats åt.

– Men vi har lovat att följa upp resursfördelningsmodellen och det löftet ska vi följa.

Samma besked gav Micael Åkesson (M), nämndsordförande:

– Om det är som ni säger att det inte går ihop är det vår uppgift att titta på det. Men samtidigt har vi en hög kostnad för förskolorna, det visade den konsultrapport som kom förra året.

Jeanette Qvist (S), vice nämndsordförande, tror dock inte att det är modellens fel att förskolorna brottas med ekonomin.

– Jag tror att det är för lite pengar i systemet, det har vi socialdemokrater sett länge.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här