Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förskollärare extra sjukdomsdrabbade i höst

Vissa förskolor i Varberg vädjar till föräldrarna att hålla barnen hemma. Det finns inte tillräckligt med personal. Men någon rabatt på avgiften erbjuds inte vid enstaka dagar.

Förskollärare brukar ha ett immunförsvar av stål efter att ha exponerats av både den ena och den andra bacillen genom åren. Men i höst har yrkeskåren i Varberg drabbats ovanligt hårt av influensor och förkylningar verkar det som. Redan i september var många sjuka och det var svårt att få in vikarier.
– Under september lyckades vi inte få in vikarie under 25 procent av tillfällena då det behövdes. I oktober var det ännu svårare, säger Agneta Svenberg, chef för förskoleverksamheten.

Vid ett tillfälle kände sig personalen tvungen att fråga om föräldrarna kunde hämta sina barn tidigare på grund av personalbristen. Det händer också att vårdnadshavare till så kallade "15 timmars-barn" får frågan om de kan låta barnen vara hemma. Då är oftast en av föräldrarna hemma men barnet har rätt till att vistas på förskolan ett visst antal timmar.
– Vi klarar med god marginal att ge dem det antalet timmar de har rätt till, säger Agneta Svenberg.
En förälder hörde av sig till kommunen och undrade om en förskola kan stänga på grund av personalbrist och om vårdnadshavaren i dessa fall måste betala full avgift. Agneta Svenberg svarade att en förskola kan stänga i extremfall när det inte finns tillräckligt antal personal tillgänglig så att barnens säkerhet kan garanteras.
– Jag har förståelse för förskolepersonalens situation men som förälder känns det för jävligt när förskolan stängs. Hur ska jag kunna gå från mitt jobb med kort varsel? För ensamstående kan det också vara tufft ekonomiskt, säger föräldern.

Om det händer en enstaka dag ska full avgift betalas. Men om det upprepas tre eller fler dagar på en månad reduceras avgiften såvida inte en annan plats har kunnat erbjudas.
Den värsta sjukdomsperioden brukar komma framåt januari-februari, men Agneta Svenberg upplever att den har kommit tidigare nu.
– Det är svårt att få tag i vikarier. Nya vikarier som kommer in brukar ofta ha en period i början då de är sjuka, säger hon.
Förskolepersonalen i Varberg är uppdelade på sex team. Varje team har tillsvidareanställda vikarier i en pool som går in när det behövs. När inte de räcker till tar de in timvikarier.
– Vi har ute en annons hela tiden till timvikariepoolen. Det är en rörlig pool och de som kommer in där kan få jobb någonstans. De binder inte upp sig mer än på de pass de tackar ja till.
Förskollärarstudenter är uppskattade som vikarier men upplägget på deras kurser gör så att de i vissa perioder kan ha svårt att rycka in och jobba.