Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Föroreningsrekord vid Björkängs havsbad

Vattnet vid Björkängs havsbad fortsätter att vara förorenat. I början av augusti mättes den högsta andelen föroreningar på fyra år.

Under hela sommaren har kommunen avrått från bad vid Björkängs havsbad. Detta efter att kommunen fem år i sträck har mätt föroreningar på platsen. Samtidigt har kommunen tagit prover för att bättre förstå de bakomliggande orsakerna till den dåliga badkvaliten. Målet är att en dag kunna lyfta avrådan från bad på platsen.

Nu har nästan hela sommaren gått och resultaten har kommit in. Vattnet har vid tre mätningar i år visat på höjda föroreningar. Vid ett av dessa tillfällen var värdena de högsta som uppmäts de senaste fyra åren.

– Vi är klart inte nöjda med vad vi ser. Vi ser toppar där föroreningshalterna går upp och sen går de ner igen. Dessa topparna hade vi hoppats på att slippa i år. Vi hade hoppats på bättre resultat, säger kommunekolog Rasmus Kaspersson.

I år har Rasmus Kaspersson och hans kollegor även tagit prover högre upp i avrinningsområdet men än så länge visar inte dessa prover på någon tydlig orsak.

– Vi får nu ta dessa resultaten och analysera dem. Det finns många parametrar fortfarande att titta vidare på. Sen kan vi avgöra hur vi ska gå vidare i arbetet, säger Rasmus Kaspersson.

För den som hade hoppats på bad nästa sommar ser läget mörkt ut.

– Det finns en risk att vi kommer att avråda från bad på platsen även nästa år, säger Rasmus Kaspersson.

LÄS MER: Så ska kommunen rädda Björkängs havsbad

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här