Förorenad deponi ska utredas

Det har varit många turer kring Lassabackadeponin. Planerna på en sluttäckning stoppades tidigare i år, men nu ska fler utredningar göras.

ANNONS
|

Att den före detta deponin, som numera anses vara ett förorenat område, ska sluttäckas är både politiker och tjänstemän överens om. Frågan är bara hur och när det ska ske för att det ska påverka miljön så lite som möjligt.

För att undersöka detta ska en förstudie göras, något som kommunstyrelsen har avsatt en miljon kronor till.

Natura 2000-området Getteröns fågelreservat och Bualedningen, som är tänkt att gå genom deponin, är två saker som kommunen måste ta hänsyn till vid en sluttäckning.

– Vi har ett bekymmer som miljö och hälsa har upplyst oss om, att det läcker ut föroreningar. Vi kommer att få ett föreläggande om att sluttäcka deponin förr eller senare. Det är ett angeläget ärende som vi sätter igång med nu, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Kommunen håller på att förhandla med Trafikverket om att få ta emot gratis massor för att kunna sluttäcka deponin. Massorna ska kunna tas från bland annat arbetet med att bygga Varbergstunneln. Tanken är att sluttäckningen av Lassabackadeponin då kan påbörjas i samband med utbyggnaden av dubbelspåret, något som både skulle ta kortare tid och kosta mindre pengar.

Om detta kommer att ske kan sluttäckningen påbörjas under 2019, då Trafikverkets arbete beräknas starta. I så fall är det enligt Jan Malmgren, samhällsutvecklingsdirektör på kommunstyrelsens förvaltning, bråttom att få fram en förstudie.

– I relation till den frågan är det bråttom, men inte i relation till när sluttäckningen ska vara klar, säger han.

Efter att en förstudie har gjorts ska en plan för avhjälpandeåtgärd tas fram så att de åtgärder som behövs kan vidtas.

– Förstudien ska visa vad som gömmer sig på platsen. Graden av sluttäckning beror på vad som finns där. Det måste vi veta så att vi får en så bra långsiktig lösning som möjligt, säger Jan Malmgren.

ANNONS