Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Författandet en bisyssla för förskolläraren Catharina

Hotell för bin, bidanser och varför bin är så viktiga. Om det handlar förskolläraren Catharina Brandts nya barnbok biet Bibbi.

Catharina Brandt har tidigare skrivit barnboken Humle - en saga om en liten men livsviktig figur. Nu är hon aktuell med boken om biet Bibbi - en livsviktig insekt.

– Det är en pedagogisk bok med budskapet att vi ska vara rädda om våra pollinerande insekter. Har vi inte humlor och bin får vi ju ingen mat, säger hon.

Sagan om biet Bibbi på äventyr varvas med intressanta fakta om bin, och förhoppningen är att öka båda barnens och föräldrarnas medvetenhet kring binas viktiga roll i ekosystemet.

– Det är även vuxna som har återkommit till mig efter att ha läst boken om Humle och sagt att de lärt sig något. Och en mormor berättade att hennes barnbarn har gått från att vilja att man slår bort humlor och bin till att säga ”akta Humle!”, säger Catharina Brandt.

Hur skriver man fakta så att det blir intressant för ett barn?

– Jag är förskollärare så jag vet ju vad ungarna gillar att lyssna på. Barn tycker ofta att det är intressant med böcker där det finns något mer att ta reda på, och i stället för att behöva avbryta och googla finns det extra faktarutor med i boken.

Catharina Brandt jobbar till vardags som förskollärare på Mariedalsskolan. Att bli författare var ingen dröm hon närt.

– Det är det pedagogiska som intresserar mig. Jag har skrivit böckerna för att jag ville ha bra böcker i ämnet att använda i min undervisning, säger hon.

Intresset för pollinerarnas betydelse fick Catharina i samband med att de arbetade med det i hennes förskoleklass. I dag har hon anpassat sin egen trädgård för att hjälpa pollinerarna.

– Jag vill ha blommor till pollinerarna och låter klöverblommor växa i gräsmattan. Man behöver kanske inte ha en självgående gräsklippare på det allra lägsta utan i stället låta det få vara lite blommor i gräsmattan. Det gäller att man tänker sig för, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Drygt 90 procent av världens vilda växtarter och 75 procent av odlad gröda pollineras med hjälp av pollinerande djur.

En stor andel av de pollinerande insekterna är hotade. Bland vildbin finns en tredjedel av alla arter med på den nationella rödlistan som listar arter som riskerar att dö ut.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här