Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Företagarna vill öka flödet i hamnen året om

Företagen i hamnen vill öka trafiken av turister och ställer till med kalas lördag den 3 augusti. De hoppas att fler ska uppmärksamma hamnen.

Det är en varm kväll i juli. Getteröbåten kommer in i gästhamnen, plockar upp några passagerare på bryggan och går genast ut igen. Folk sitter på bänkar, på Campus trappa eller Västerports uteservering. Vissa flanerar och tittar på båtarna, fotograferar lite och ser inte ut att ha något särskilt mål.

– På sommaren kommer här mycket folk. Då har jag öppet varje dag, säger silversmeden Pär Manteus.

Ödsligt på vintern

Ja, på sommaren avlöser turistevenemangen varandra i Varberg. Vintern är en annan sak.

– Vi skulle önska att fler hittade till hamnen under vintern, säger Ulrika Lagergren, krögare vid Västerport, så vi passar på att marknadsföra platsen när det är fint väder.

Roy Magnusson från Galtabäckskeppets bygglag är precis som Ulrika Lagergren med i gruppen som arrangerar Hamnens Dag. Han håller med om att hamnen är besökt på sommaren, men skulle gärna se fler besökare.

– Jag ser ju att folk går genom Societetsparken och sedan svänger av upp mot fästningen. Folk vill ha en strandpromenad. När Västerport byggs och strandpromenaden förlängs tror jag det blir bättre.

Öka flödet

Handelsutredningen som gjorts inför bygget av Västerport ger Roy Magnusson delvis rätt. Stadsplaneringen i området kring hamnen ger ett plottrigt intryck och saknar naturliga flöden att följa, menar utredningen. Dessutom, står det, är det mycket asfalt som ger ett omysigt intryck.

Av utredningen att döma tycks det vara trots stadsplaneringen som flanörerna hittar till hamnen sommartid. Och glasblåsaren Katarina Löfström tror att handeln i hamnen i området kunde livas upp.

– Det skulle vara trevligt med fler kommersiella verksamheter här nere, säger hon.

Varför inte någon servering med lokala specialiteter? funderar hon.

Fantasibilder

Jag går ifrån glasblåseriet och prövar olika bilder på gästhamnen i Varberg. I Mallorcastil med billiga glasögon, t-shirts, kepsar och ett oändligt antal uteserveringar? Kanske sommarmarknad med konsthantverk mellan Societeten och hamnen? Vintern kommer. Lusekoftor, träskor och glögg? Fler fik? Vem vet hur det kommer att se ut, med tanke på alla förändringar som Varberg står inför de närmaste åren.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fakta hamndagen:

Varbergs gästhamn bjuder till fest lördagen den 3 augusti, mellan 12.00 och 19.00.

Hamnparkeringen töms på trafik och arrangörerna hoppas locka besökare med mat, musik och aktiviteter. Barnen kan pröva dykning och rodd. Kustbevakningen och Sjöräddningen är också på plats för att berätta om sin verksamhet.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här