Föreningar föreslås driva natthärbärgen

Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) föreslår natthärbärgen i Varberg. Det nya förslaget innebär att ideella föreningar driver bidragsfinansierade härbärgen. Vilka som är välkomna till härbärgena återstår dock att se.

ANNONS
|

Striden om eventuella natthärbärgen i Varberg har pågått under lång tid. Kritiken har varit hård mot kommunen, men nu lanserar Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) ett nytt förslag.

– Om en ideell förening eller organisation kan ställa upp med ett antal sängplatser skulle vi kunna gå vidare med en lösning. Den innebär i så fall att föreningen söker ett bidrag för att kunna driva härbärget, säger Linjer.

Bidraget skulle i så fall motsvara en årslön för den person som föreningen låter ansvara för härbärget. Föreningen måste också ha tillgång till en lokal där man kan erbjuda såväl sovplatser som möjlighet att tillaga enklare måltider på kväll och morgon.

ANNONS

– Föreningen får ta fram ett ställe dit människor kan komma över natten, sova, äta och sen gå ut, säger Linjer.

Finns det redan i dag kontakter med föreningar om förslaget?

– Nej det finns det inte, men vi kommer ta det så snart som möjligt. Det man måste förstå är att den som är intresserad av lösningen får själv se till att ta fram lokal och personer som kan arbeta med detta.

Just tillgången till lokal är en nyckelfråga för föreningen Natthärbärget Lyktan. De har i många år kämpat för ett härbärge i staden, men har fortfarande inte tillgång till något boende.

– Lokalen är ett stort aber, vi har försökt att hitta en sedan vi startade Lyktan och där måste vi ha med oss kommunen. Det är inte så enkelt att det finns föreningar som har tillgång till lokal och bäddar, säger Elke Textor, vice ordförande i Natthärbärget Lyktan.

Textor säger att föreningen haft samtal med alla partier i fullmäktige utom kristdemokraterna och att responsen är positiv.

– Det är väldigt positivt att även moderaterna nu ser att det finns människor man inte når med "bostad först". I tio år har man sagt att de hemlösa inte finns, nu finns de och det är ett stort steg, säger Textor.

ANNONS

Förslaget ska upp för diskussion när Socialnämndens arbetsutskott har sitt nästa sammanträde, i början av december. Erland Linjer är säker på att förslaget har majoritet bland de fem som sitter i utskottet.

– Jag kan inte tänka mig att någon säger emot, säger han.

Hur många personer kommer spendera sin natt på ett eventuellt härbärge?

– Jättesvårt att säga, det kommer säkert stå tomt ibland och ibland kan det vara 4-5 personer.

Vilka kommer ha rätt att vistas på härbärgena?

– Där är du inne på en väldigt viktig fråga som vi måste diskutera, men det ska vara personer som har en rättighet att vistas i kommunen.

Handlar det i så fall endast om svenska medborgare?

– Detta är ett förslag som är i sin linda och den typen av frågor kommer bli så kallade "knäckfrågor". Men än så länge är det bara ett förslag och vi har inte diskuterat den typen av frågor ännu. Det är en lång väg att gå innan vi är framme vid ett beslut.

Fakta: Boendelösningar

Enligt Socialstyrelsen finns det i dag två olika huvudgrupper av boendelösningar för hemlösa; boendetrappan och bostad först-modellen.

Boendetrappan bygger på en tanke om att den hemlöse ska "lära sig att bo". Trappan börjar oftast med ett härbärge och kan via inackorderingsbostad och träningslägenhet sluta med ett eget boende.

Bostad först-modellen blir allt vanligare och är den modell som Varbergs kommun arbetat efter. Modellen syftar till att ett tryggt och permanent boende är grunden och att olika former av stöd sedan kommer in i bilden.

Fakta: Föreningsröster

Håkan Antehag, ordförande Varbergs Bois:

"Vi har inga lokaler som är lämpliga för detta i nuläget. Tveksamt om det skulle vara intressant, inte utan möjlighet att få ett visst överskott. Vi har ju redan idag ett stort socialt engagemang gällande barn, ungdom och integrering."

Martin Carlstein, vice ordförande Varbergs BTK:

"Har inte reflekterat över frågan, men i och med att vår lägerverksamhet är starkt tilltagande så tror jag av praktiska skäl att det blir svårt att kombinera detta med att samtidigt vara natthärbärge."

ANNONS