Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningen Begravningsplatsen Apelviken är besvikna på kommunens underhåll av ”Barnens kyrkogård”. Bild: Marie Lumsden
Föreningen Begravningsplatsen Apelviken är besvikna på kommunens underhåll av ”Barnens kyrkogård”. Bild: Marie Lumsden

Förening håller ogräsrensning på Kåsakyrkogården

Ogräset har växt tätt på Kåsakyrkogården i sommar. Underhållet av kyrkogården är Varberg kommuns ansvar.
– Vi är väldigt besvikna, säger Marie Lumsden medlem i Begravningsplatsen Apelviken förening.

Alldeles intill kusthotellet och Apelviken i Varberg finns en liten bit av Sveriges, stundvis, mörkare historia. På Kåsakyrkogården vilar 134 barn som dog i tuberkulos under 1900-talets första hälft.

Sedan 2018 har Marie Lumsden tillsammans med andra intresserade hållit guidade turer runt både kyrkogården och det tillhörande kapellet. I år möttes de av att gravarna på kyrkogården var överväxta av ogräs och nu riktar hon kritik mot kommunens underhållsarbete.

– Vi är väldigt besvikna på att kyrkogården har varit så eftersatt. Vi har varit i kontakt med kommunen som sagt att det har haft full upp.

Kommunen prioriterar parkerna

Marie Lumsden berättar vidare att föreningen ställt in alla sommarens guidade turer på grund av pandemin. Det stoppade dem dock inte från att ta saken i egna händer och röja upp på kyrkogården.

– Vi bestämde oss för att göra det själva. Vi har träffats vid fem tillfällen och rensat upp och gjort fint, säger Marie Lumsden.

Jenny Bergström är chef för underhåll på hamn och gata i Varberg och berättar för Hallands Nyheter i ett SMS att de är medvetna om problemet, men att det är en fråga om prioriteringar:

”Det växer ogräs på massor av ställen denna tiden på året. Just nu prioriterar vi de mest frekventerade ytorna i centrala Varberg där vi har svårt att vara under semestertider då parkerna är fulla med folk.”

Marie Lumsden tycker att kommunen borde ta sitt ansvar och till exempel skicka ferielediga ungdomar för att rensa och rengöra gravstenarna.

– Vi tycker det här är ett kulturhistoriskt arv som Varberg bör bevara.

Inställda guidade turer

Föreningen Begravningsplatsen Apelviken är de som under de senaste åren anordnat de guidade turerna på Kåsakyrkogården. Men sommartraditionen går långt tillbaka. Coronapandemin har nu satt ett tillfälligt stopp i turerna. Marie Lumsden berättar att bakgrunden till beslutet är att det inneburit för mycket jobb för föreningen att anpassa sig efter de riktlinjer som finns.

– Vi är en liten ideell förening. Att flytta ut träffarna på kyrkogården hade blivit för mycket administration för oss att sköta. Då hade vi blivit tvungna att ta upp föranmälningar, eftersom vi måste kunna garantera att det inte kommer över 50 personer.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här