Rivning nästa? Det mesta lutar åt att Varbergs Bostad river den gamla byggnaden och bygga nya lägenheter. Bild: Daniel Molund
Rivning nästa? Det mesta lutar åt att Varbergs Bostad river den gamla byggnaden och bygga nya lägenheter. Bild: Daniel Molund

Förbereder flytt från Sörsegården

Nu verkar det vara definitivt att Sörsegården bommar igen. Det innebär att öppna förskolan och ungdomsgården måste hitta nya lokaler.

ANNONS
|

I början av juni skrev HN den första artikeln om att Sörsegården kan komma att stänga.

Kommunens hyreskontrakt med Varbergs Bostad löper ut 1 september 2015 och bostadsbolaget har gjort klart att man inte vill förlänga.

– Vi utgår från att vi måste lämna och förbereder oss för en flytt, säger Christofer Bergenblock, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I veckan hade nämndens arbetsutskott möte och då fattades ett beslut om att ge förvaltningen ett officiellt uppdrag att utreda den framtida ungdomsverksamheten i södra delarna av staden.

- I första hand handlar det om att hitta en alternativ lokal och aktivt titta på vilka lösningar som står till buds. För det behövs utan tvekan en ungdomsgård även i Söder.

ANNONS

Nämnden ser att ungdomsgården i Sörse fyller en viktig funktion. Den fångar upp ungdomar som inte är engagerade i föreningar, men ändå behöver ha en aktiv fritid och en plats att vara på. Förra året hade ungdomsgården 3500 besök.

Är ni oroliga över att inte hitta en lika ändamålsenlig lokal?

– Jag tror nog att vi kommer att hitta någonting. Men det är svårt att säga var den kommer att ligga exakt. Den behöver inte ligga just på Sörse, för ungdomsgården vänder sig till hela södra delarma av staden.

Christofer Bergenblock nämner Håstens ungdomsgård som exempel på en lyckad flytt. Den lämnade bostadsområdet och hamnade vid simhallen.

– Då blev det lättare att attrahera ungdomar från kringliggande områden än när den låg inne på Håsten. Så det finns en möjlighet till utveckling vid en flytt.

Öppna förskolan håller till i Sörsegården två gånger i veckan och måste också hitta någon annanstans att vara. Inte heller där finns det några klara besked om någon ny lokal.

ANNONS