Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

”För själva orten Veddige var vi kanske viktigare förr”

Från det lilla taxiföretaget på orten till buss och transportbolag vars bussar syns över hela Europa. Veddige buss historia sträcker sig över hundra år.

Evert Sjögren från Veddige har forskat i taxinäringen på orten. Bertil Jonsson var föst ut under tidigt 1920-tal. Riktigt så länge har Hans-Olof ”Dole” Nilsson inte varit med. Men företaget har funnits i familjens ägo i 50 år.

– Mina föräldrar tog över 1971 och jag började i företaget 1983. Då var jag 19 år, berättar Hans-Olof Nilsson.

Han gick ut grundskolan på Vidhöge och gjorde sedan tre år på Monark.

– Men det var det här jag ville. Så fort jag hade fått körkortet så hoppade jag hem och började köra, säger Hans-Olof Nilsson.

1995 tog han över företaget. Ett av de första besluten var att lämna samhällets kärna och flytta till industriområdet. Företaget gjordes om till aktiebolag.

Fordonsparken har vuxit ständigt. I dag har man 28 bussar. Ett tiotal fordon tillkom i och med att man vann upphandlingen om skolskjuts för ett år sedan.

Hur mår Veddige buss & transport?

– Bra. Givetvis har vi fått en smäll av pandemin och tre turistbussar är avställda sedan mars förra året. Allt med resor har legat nere. Att vi vann upphandlingen om skolskjuts håller oss flytande, annars hade vi haft svårt att överleva. Utan skolkörningar eller färdtjänst i grunden är det tufft, säger Hans-Olof Nilsson.

Även om han lägger åtskilliga timmar på att driva företaget så hoppar han fortfarande in och kör, näst intill varje dag. Han tröttnar aldrig på att köra skolbarn.

Hur är barnen idag?

– Jättebra. Jag tycker att barnen har varit lika bra alltid. Sedan har det hänt att något har fördärvats i bussen, men det har skett i alla tider. Vi försöker att ha samma chaufförer på alla linjer så att de lär känna barnen. Det är viktigt att säga hej och hejdå och att barnen blir sedda.

Förr var det alltid någon som omotiverat tryckte på stoppknappen.

– Det gör de fortfarande. Men det är ju ganska harmlöst. Och oftast är det inte så svårt att lista ut vem som har tryckt, säger Hans-Olof Nilsson och ler.

Taxiverksamheten lades ned 2010.

– Bussresor är det som jag har tyckt varit roligast och velat satsa på.

I dag har företaget en större regional prägel än lokal.

– För själva orten Veddige var vi kanske viktigare förr – på 1980 och 1990-talet. Deromeborna åkte till Veddige på dans, folk åkte till bygdegårdar på fest. Det existerar inte idag. Nu är upptagningsområdet hela kommunen med pensionärsföreningar och företag. Våra bussar syns i hela Europa, avslutar Hans-Olof Nilsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här