Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Föräldrar vill få igen förlorad årskurs

”Flytta tillbaka årskurs sex till skolan i Sibbarp.” Det vill föräldrarepresentanter i lokala skolstyrelsen. Befolkningsökningen på orten förs fram som ett argument.

När skolorna i Varberg omorganiserades 2013 var tanken att Sibbarp skola från att ha varit en F-6-skola bara skulle ha årskurserna F-3. Protesterna blev stora och slutligen bestämdes det att Sibbarp skulle bli en skola för F-5.
Men föräldrarna i Sibbarp var inte helt nöjda med lösningen. I dagsläget skjutsas sexorna till Bosgårdsskolan i Tvååker.
– Barnen får vara barn längre om de får gå kvar på en mindre skola, säger Sofia Jensen, föräldrarepresentant i lokala styrelsen för Sibbarp skola och förskola.

Positiv tillväxt
Nu har de skrivit till barn- och utbildningsnämnden för att försöka påverka politikerna att flytta tillbaka sjätte klass till Sibbarp.
– Vi har en positiv tillväxt i bygden. Dessutom har vi fått veta att i både Halmstad och Falkenberg frångås stadieindelningen som bryter vid årskurs fem. Detta med anledning att det strider mot en anpassning till skollagen och läroplanen, säger Sofia Jensen.
Sibbarp skola är byggd 1959 och har plats för 80 elever. Den är enligt föräldrarna i gott skick. I läroplanen för årskurs sex ingår språk och hemkunskap. I skrivelsen skriver föräldrarepresentanterna att lokaler och pedagoger för dessa ämnen inte finns i Sibbarp men att ”det går att lösa med planering och positiv vilja”.

Ingen diskussion ännu
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Micael Åkesson bekräftar att han fått skrivelsen men de har ännu inte tagit upp den för diskussion.
– Vi får ta upp den i vår grupp och så får vi ha ett utlåtande från förvaltningen, säger han.