Lekplatsen i mitten av det rödmarkerade kommer att jämnas med marken när Gamlebygatan och Baggens gränd knyts ihop.
Lekplatsen i mitten av det rödmarkerade kommer att jämnas med marken när Gamlebygatan och Baggens gränd knyts ihop. Bild: Annika Karlbom

Föräldrar kritiska när barnens lekplats rivs

Kommunen ska knyta ihop Gamlebygatan och Baggens gränd. Som en konsekvens av det kommer barnens lekplats att jämnas med marken och beslutet väcker kritik bland föräldrar i området.

ANNONS
|

I slutet av juni beslutade kommunstyrelsen att påbörja arbetet med att knyta ihop Gamlebygatan och Baggens gränd. Byggnationen kring den saknade gatstumpen innebär att lekplatsen på gården måste rivas. Nicole Ohlsson, som bor i området och är mamma till två 13-åringar, är kritisk till beslutet och menar att lekplatsen är ett slags samlingspunkt för både barn och vuxna.

– Barnen som bor i de nybyggda husen leker också där, så det är många barn som leker på den lekplatsen. Och om de ska riva den så kommer det inte finnas någon lekplats i närheten, eller ens mark att bygga en lekplats på.

ANNONS

– Vi brukar ju grilla och ha gårdsfester. Vi kommer inte att kunna göra någonting, säger hon.

Behöver korsa gator för närmsta lekplats

Den närmsta lekplatsen blir i stället den i närheten av polishuset, vid kyrkoruinen. För att komma dit behöver barnen korsa två vägar, samtidigt som de hamnar utom synhåll för föräldrarna.

– Jag anser att om lekplatsen tas bort så kommer barnen att ränna på stan i stället, och det är ingen bra miljö för dem. Man vet aldrig vad som händer. Det är inte säkert för barnen att vara ute själva, säger Nicole Ohlsson.

Det är även av miljöskäl som Nicole Ohlsson tycker att kommunen ska backa från beslutet.

– Det kommer ju att bli en väldigt trafikerad gata och väldigt mycket mer avgaser och buller, säger hon.

Passagen en viktig del av infrastrukturen

Enligt Micael Åkesson (M), ordförande i hamn- och gatunämnden, är sammanslagningen av Gamlebygatan och Baggens gränd en viktig del av infrastrukturen i området som har aktualiserats i samband med tunnelbygget.

– Främst möjliggör den andra vägar. Det stängs av gator på olika ställen i och med tunnelbygget. Då är det viktigt att det finns andra vägar att köra på.

Att beslutet får kritik har han däremot full förståelse för, men om den befintliga lekplatsen kommer att ersättas med en ny vet han inte i nuläget.

ANNONS

– Så långt har vi inte kommit i diskussionerna. Men absolut, jag förstår om det kommer synpunkter. Det får vi ta till oss och se om vi kan ersätta den med något annat, säger Micael Åkesson.

Läs mer: Efter rivningen: Så ska nya Charleshill se ut

Läs mer: Så ser det ut när Charleshill rivs

ANNONS