Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Föräldrar kräver att cykelväg rustas upp

Föräldrar anser att cykelvägen till och från Trönninge skola är trafikfarlig. Nu kräver de åtgärder innan skolstarten.

Många föräldrar till barn som ska börja på Trönninge skola vill att cykelvägen till och från skolan måste rustas upp. De tycker att det finns flera säkerhetsbrister på sträckan från Lugnet längst med Lindbergsvägen fram till den nybyggda skolan.

– Vägen är för smal och barnen kommer för nära trafiken. I dag är det skymd sikt vid Himleån och många kommer väldigt fort där, säger Mia Nylin.

Föräldrarna vill genom en skrivelse till hamn- och gatuförvaltningen skynda på eventuella åtgärder. Bland annat vill de se fler övergångställen på Lindsbergsvägen samt att hastigheten på vägen ska sänkas. Föräldrarna som bor i skolans närområde vill även att en grind kommer på plats vid stentrappan ner till vattendraget.

– Cykelbanan är inte tillräckligt avspärrad från Himleån. Den brister när det gäller säkerheten, barn har inte samma omdöme som en vuxen, säger Joachim Stjernberger, som har två barn som ska börja på skolan i augusti.

I skrivelsen till kommunen trycker föräldrarna på att det kan bli trafikkaos vid skolan om kommunen inte gör något för att förbättra cykelbanan. 
"Tanken är väl ändå att vi ska kunna låta våra barn få cykla och gå till och från skolan i höst? För vi vill väl inte ha ett trafikkaos med bilar varje morgon och eftermiddag för att föräldrar inte vågar släppa iväg sina barn på cykel eller till fots? Det känns inte vidare modernt år 2017."
– Vi vill kunna cykla med barnen till skolan och lämna bilen hemma, säger Kristina Svensson.

I kommunens cykelplan för 2016-2020 är stråket prioriterat, men det kommer inte göras några större förändringar i närtid. 
– Planen för detta stråk ligger i slutet på planperioden och den ligger inte med för planen 2018, säger Inger Mellberg, strategisk utredare, hamn- och gatuförvaltningen.

Dock blir ett av föräldrarnas önskemål verklighet innan skolan drar i gång den 21 augusti.
Kristina Törnström, projektledare på hamn- och gatuförvaltningen skriver så här i ett mejl till HN:
"På sträckan mellan Himleån och rondellen Lindbergsvägen/Valldas väg/Spartanvägen finns en kurva. I den kurvan kommer innan skolstarten i höst ett räcke att monteras för att skärma av gång- och cykelväg mot bilvägen."

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här