Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Fågelkören bjuder in till årlig konsert i Rödaledskogen

Att det var gott om fågelliv i Rödaledskogen kunde Reino Andersson ana. Men det stora antalet arter och individer blev en överraskning.

Fågelkännaren Reino Andersson och hans fru Anette bor på Apelvikshöjd. De dagliga promenaderna med katten Fia förläggs i Rödaled (som den här reportern alltid kallat skog men som kanske egentligen bara är en dunge?).

Under förra årets häckningssäsong karterade Reino och Anette Andersson fågelreviren i området och resultatet blev positivt överraskande. De fann 23 olika arter och 104 revir, bland annat rödhake, gärdsmyg, nötväcka och gråsiska.

– Det här är fantastiskt. Här är alltså över hundra fågelhannar som sjunger under våren. Och det är just sångfåglarna som man finner här, säger Reino Andersson.

Debatten har varit het

Idén att kartera reviren väcktes under förra årets debatt på Ordet är fritt om kommunens metod att låta röjda träd ligga kvar i den stadsnära naturen. Några insändarskribenter tyckte det såg skräpigt ut, men Reino Andersson prisar denna metod som ger markmiljö där många fågelarter bygger bo, söker föda och lever.

– Skulle man ta bort den markvegetation som finns här skulle en tredjedel av antalet arter och häckande par här försvinna. Och då försvinner fågelsången. Jag vill verkligen att alla som bor här och är intresserade ska få upp ögonen och öronen för vilken fantastiskt fin plats det här är.

– På sommaren är här en fantastisk grönska. Här är så varierande miljöer också. Se här, här är det lite mer öppet men ditåt är det tätt som en djungel, säger Reino Andersson och pekar.

”Det är fult”

Men alla håller inte med. Av en slump stöter vi ihop med Ingela Strandvik som skrev en av förra årets insändare. Hon tycker att området ser skräpig ut – särskilt nu på vintern innan grönskan är igång – och tolkar trädgrenarna på marken som slöhet hos röjningsarbetarna.

– Fult, det är fult. Jag menar inte att det behöver vara en park här, men det ska vara finare än det här, säger hon och pekar på grenar och stockar på marken.

LÄS MER: Rödaledsskogen behöver också rensas upp

Reino Andersson och Ingela Strandvik ser olika saker i skogen. Där Reino ser fantastiska livsmiljöer ser Ingela skräp.

– Det här är fantastiskt. Det finns inget motsvarande i Varbergs tätort, säger Reino Andersson.

LÄS MER: Vi måste bestämma oss för mångfald eller enfald

Reino Andersson rekommenderar den som vill ge sig ut på fågelskådarexpedition i Rödaledskogen att ladda upp hemma med att lyssna på fåglar. Naturmorgon i P1 i Sveriges Radio har en fågelskola online som bjuder på de vanligaste fåglarnas läten.

– Det är svårt att beskriva vad jag känner när jag hör fåglarna. Det är eufori. En lyckokänsla, säger Reino Andersson.

Fåglarna

Fågelarterna och deras revir i Rödaledskogen häckningssäsongen 2020:

Ringduva, åtta revir

Sädesärla, ett revir

Rödhake, sju revir

Rödstjärt, sju revir

Björktrast, två revir

Koltrast, elva revir

Trädgårdsångare, tre revir

Svarthätta, åtta revir

Ärtsångare, tre revir

Härmsångare, tre revir

Lövsångare, fem revir

Grönsångare, ett revir

Gransångare, åtta revir

Gärdsmyg, sex revir

Svartvit flugsnappare, två revir

Talgoxe, nio revir

Blåmes, fem revir

Nötväcka, två revir

Kråka, två revir

Bofink, fem revir

Gråsiska, ett revir

Steglits, ett revir

Grönfink, fyra revir

Totalt: 23 arter och 104 revir

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här