Få koll på brädorna som syns under Hallifornia

En del är långa, andra korta. En del har hjul, andra rullar på vatten. Under Hallifornia syns brädor av alla de slag, men har du koll på festivalens olika brädsporter och kan skilja dem åt?

ANNONS
|

Skimboard - har det med bankkort att göra?

Nej, skimboard har inte ett dugg att göra med att få sitt kort skimmat och bli av med hela semesterkassan. Det är lite som en blandning mellan skateboard och surf. En bräda som man springer och kastar framför sig på grunt vatten, hoppar upp på och försöker glida med på så lång som möjligt. Under Hallifornia finns en grund skimboardbassäng vid Badhusplatsen.

SUP - kan man dricka det?

SUP, eller stand up paddleboard som förkortningen står för, är en större bräda som är längre och stabilare och som du står upp på. Och som du kanske hör på namnet så tar du dig fram genom att paddla – antingen på platt vatten eller i vågor. En perfekt start för räddhågsna eller otränade som tycker att det där med skate eller surf verkar lite för läskigt, svårt, jobbigt eller allt på en gång. Under Hallifornia anordnas även SUP yoga, som alltså är yogaövningar på en bräda i vattnet. Vill du testa är det till Barnens badstrand du ska gå. Den här supen har alltså inget med sprit att göra. Möjligen kan du få en kallsup om du ramlar av.

ANNONS

Skateboard - är det vad Asta brukade kalla rullbräda?

Jajamen, här har du rullbrädan. Brädornas T-Ford som funnits med oss ett bra tag nu. De flesta har koll på denna mindre bräda på hjul, som inte bara går att förflytta sig på utan även att hoppa och göra tricks med. Under Hallifornia kan du bekanta dig med street-varianten, där du åker på marken men där man satt upp hinder. Eller så kan du testa rampen. Eller kanske surfskate, som är en variant där hjulen är annorlunda och framtrucken fullt roterande i 360 grader. Spana in de olika varianterna vid Södra fästningshörnan.

Longboard - är det bara en lååååång skateboard?

Ja, det är det faktiskt. Men som med allt annat inom brädsporter så finns den också i oändligt många varianter, till och med sådana som är gjorda för att dansa på. Vid Beatas lid (den superbranta backen på Slottsgatan) kan du till exempel kolla in tävlingen i slide jam, som innebär att man liksom sladdar ner på hjulen, så långt som möjligt. Eller hippiejump, fredagens höjdhoppstävling på longboard där det gäller att rulla fram till ribban, hoppa över och lyckas landa på brädan. Vid södra fästningshörnan kan du också stifta bekantskap med hamboard, som är en väldigt lång bräda som är mer som en surfbräda på hjul (och inte en bräda av skinka som namnet antyder).

ANNONS

Wakeboard - vad är det?

Från början var wakeboard något som åktes efter en båt – tänk dig vattenskidor men med en bräda i stället för två skidor. Under Hallifornia är det till Vallgraven du ska gå för att se eller prova på wakeboard. Där har det satts upp en kabel som fungerar lite som en skidlift på vatten, och agerar draghjälp åt wakeboardåkarna. I Vallgraven har det även byggts upp olika hopp för de mer hugade åkarna.

Läs också: "Fullt fokus inför ett utökat Hallifornia"

ANNONS