Fästningsbadet mitt i centrala Varberg lockar alltid många besökare så fort det är fint väder. (Bilden är en arkivbild och inte tagen i sommar).
Fästningsbadet mitt i centrala Varberg lockar alltid många besökare så fort det är fint väder. (Bilden är en arkivbild och inte tagen i sommar).

Fästningsbadet riskerar att stängas på grund av trängsel

Kommunen har fått kraftiga signaler om att det är alldeles för trångt på flera badplatser. Nu har en krisplan tagits fram och risken finns att Fästningsbadet måste stängas för allmänheten.

ANNONS
LocationVarberg||

Förra veckans fina väder gav kommunen en försmak på hur högt tryck det kan bli på badplatserna i sommar. Det har skapat stor oro och nu har både en b- och c-plan tagits fram för stävja trängseln på de badplatser som nyttjas hårdast. Vill det sig riktigt illa så kommer Fästningsbadet att stängas.

– Vi hoppas att det inte behöver bli så, men det är klart om regelverket inte följs så måste vi agera. Därför har nu en krisplan tagits fram, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

Fästningsbadet kan få ny entré

Krisplanen innefattar flera steg av åtgärder. Först och främst kommer fler ”Håll avstånd”-skyltar att sättas upp. Det kommer också tas fram skyltar i stil med ”Just nu är det mycket folk. Välj annan strand”.

ANNONS

Hamn- och gatuförvaltningen som är ansvariga för baden arbetar också på en lösning med en avsmalnad entré till Fästningsbadet. Följden blir då att det går att ha ett kontrollerat insläpp. Förhoppningen är också att en sådan lösning skulle få folk att tänka efter lite mer.

– Det vore tråkigt om vi måste bygga en entré, men vi förbereder för den möjligheten, säger Henrik Petzäll, förvaltningschef på Hamn- och gatuförvaltningen.

Beslut om stängning kan fattas snabbt

Det är han eller kommundirektören Carl Bartler som fattar beslutet om en eventuell stängning. Hur högt tryck eller hur trångt det behöver vara för att det ska bli aktuellt kan Petzäll inte svara på idag.

– Någon färdig manual finns inte. Jag tror att det är många kommuner på västkusten som brottas med de här problemen just nu. Fästningsbadet är ju en plats som teoretiskt går att att stänga men någon knivskarp gräns finns inte, säger han.

Många hörde av sig till Hamn- och gatuförvaltningen efter förra veckan. Många upplevde att det var väl trångt och att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte efterlevdes.

– Fästningsbadet är ett väldigt speciellt bad. Vi hoppas att vi inte ska behöva vidta för mycket åtgärder för det skickar samtidigt inga positiva signaler, säger Henrik Petzäll.

Andra badplatser också drabbade av trängsel

Även på det nya tillgänglighetsbadet på femte vik har det förekommit trängsel. Så i den grad att i alla fall en person med funktionsvariation inte vågade nyttja badet. Barnens badstrand nämns också som en av de drabbade badplatserna i kommunens krisplan.

ANNONS

– Där finns inga möjligheter till någon stängning. Utan där kommer vi att öka upp skyltningen, säger Henrik Petzäll.

– Vi får se hur det här efterlevs framöver. Om uppmaningarna inte hörsammas så måste vi vidta åtgärder, säger Ann-Charlotte Stenkil.

ANNONS