Kommunen vill att det ska byggas fler bostäder och att fler företag ska etablera sig i Skällinge och Rolfstorp. Nu återstår det att se om markägarna i samhällena är intresserade av att bygga.
Kommunen vill att det ska byggas fler bostäder och att fler företag ska etablera sig i Skällinge och Rolfstorp. Nu återstår det att se om markägarna i samhällena är intresserade av att bygga. Bild: Rebecka Kvint

Färsk plan medger utbyggnad av Skällinge och Rolfstorp

En rykande färsk plan skissar över 200 nya bostäder i Skällinge och Rolfstorp. Men planer är en sak – byggen en annan.

ANNONS
|

Fullmäktige klubbade den nya fördjupade översiktsplanen (FÖP) för Skällinge och Rolfstorp i tisdags kväll. FÖP:en medger byggande av 80 till 120 nya bostäder i Rolfstorp och 125 till 135 nya bostäder i Skällinge. Därutöver öppnas dörren för fler företagsetableringar och uppdaterade grönområden.

Inget att tjafsa om, tyckte politikerna som var eniga om att detta är en bra planering för Skällinge och Rolfstorp.

Privata initiativ måste till

Men! Att företagen och bostäderna är inritade i en plan är en sak – att det byggs och att företagen växer och blir fler är något annat. Många ledamöter använde tiden i talarstolen till att säga att det nu också måste bli verkstad!

ANNONS

– Nu är det upp till bevis. Nu ska vi göra något av detta. Kommunen har ett ansvar där vi är fastighetsägare men jag hoppas verkligen att vi kan få de privata fastighetsägarna att också skrida till verket och komma med förslag på vad de vill göra. Så att vi i byggnadsnämnden och vår förvaltning får något att jobba med framöver. Det ser jag fram emot, sa Christian Persson (C).

– Det är lätt att vi bygger upp förväntningar. När det blir dags att revidera denna FÖP i framtiden – kommer alla dessa bostäder att vara byggda då? Kommer verksamhetsmarken att vara använd? Ingen skulle vara gladare än jag. Det är inte kommunens ansvar att göra det. Men vi ger möjligheten. Förväntningarna behöver vara på en rimlig nivå, sa Tobias Carlsson (L).

Läs mer om skillnaden mellan plan och verklighet i Skällinge här.

LÄS MER:Stora planer för Rolfstorp, Skällinge och Veddige i ny FÖP

LÄS MER:Förändring på pappret kan ge fler bostäder i Skällinge

LÄS MER:Så ska Rolfstorp och Skällinge få skjuts in i 2035

LÄS MER:Skällinge skola drabbad av corona

ANNONS