Öronbesvär är något som patienterna söker mer för under sommaren då det är vanligt med öroninflammationer efter kalla bad.
Öronbesvär är något som patienterna söker mer för under sommaren då det är vanligt med öroninflammationer efter kalla bad. Bild: Stefan Bennhage

Färre söker vård men orsakerna är samma som förra året

På vårdcentralerna önskar de sig fler patienter men akutmottagningarna är rädda för att hallänningarnas tendens att inte följa FHM:s rekommendationer får katastrofala följder om tre-fyra veckor.

ANNONS
LocationVarberg||

Färre patienter har sökt sig till regionens vårdcentraler under juni och juli än under samma period förra året. När coronapandemin startade blev det en kraftig minskning av patienttillströmningen.

– Vi såg att antingen sökte man på andra sätt eller så valde man helt enkelt att inte söka, säger Anna Rundberg, områdeschef för närsjukvården i Halland.

Var femte patient saknas

Det sker visserligen en stadig ökning av patienter men ännu är det en bit kvar till normala nivåer. Jämfört med juni och juli förra året har 20 procent färre patienter sökt vård på regionens vårdcentraler i år. 23 104 patienter i år mot 28 711 år 2019.

ANNONS

– Vi vill verkligen att patienterna ska söka vård. Det är viktigt att fortsätta söka trots pandemin, säger Anna Rundberg.

Anna Rundberg.
Anna Rundberg. Bild: Magnus Andersson

Huruvida coronapandemin har medfört att antalet människor som befinner sig i Halland i sommar är mindre än vanligt är för tidigt att säga. De analyserna är inte klara.

– Även om det inte är lika många inresande så kanske det är fler inhemska som är kvar, funderar hon och fortsätter.

– Att vi håller längre avstånd kanske också gör att vi blir mindre sjuka.

Sommarskador

När vädret blir fint brukar det bli fler som besöker Halland och de åkommor som vårdcentralerna får ta hand om i större utsträckning brukar vara skrapsår, sårskador, öroninflammationer och stukade fötter.

Vårdcentralerna har också sett en uppgång vad gäller besök som bokas via webben. Antalet videomöten har ökat från ett (1) under juni-juli 2019 till 44 samma månader i år.

Men enligt Anna Rundberg har personalen att göra ändå. Att arbeta i skyddsutrustning tar dessutom lite längre tid. Hon betonar att patienter inte behöver känna oro för att bli smittade om de kommer till vårdcentralen. De har separata flöden för patienter med covid-19.

Fler patienter enstaka dagar

Även akutmottagningarna i Halland har generellt sett haft färre patienter sedan pandemin startade.

ANNONS

– Detta gäller också, vad jag förstått, även akutmottagningarna på de flesta andra håll i landet. Dock börjar vi nu så sakteliga närma oss förra årets siffror och enstaka dagar har vi haft fler patienter än motsvarande dag förra året, säger Magnus Romell, överläkare, akutläkare och medicinskt ledningsansvarig för Akutkliniken Hallands sjukhus.

Magnus Romell, akutläkare.
Magnus Romell, akutläkare. Bild: Annika Karlbom

På akutmottagningarna upplever de inte att det är färre utomlänspatienter än vanligt. Däremot är de utländska turisterna färre.

– Sommaren innebär alltid en viss oro på akutmottagningen för att platserna på sjukhuset inte skall räcka till. I år har denna oro förstärkts på grund av epidemin. Hittills har det dock fungerat bra och det har med något litet undantag inte varit brist på vare sig vanliga vårdplatser, epidemiplatser eller IVA-platser, säger Magnus Romell.

Förvärrat läge om tre-fyra veckor?

Separerade flöden, skyddsutrustning och nya rutiner har gjort att akutmottagningarna har behövt bemanna upp med alla personalkategorier i förhållande till en normal sommar.

Att det rapporteras om trängsel på många ställen i länet tycker Magnus Romell är oroande.

– Vi måste veta att det som händer ute i samhället nu påverkar vår situation på sjukhuset om tre-fyra veckor. Jag vill därför rikta en extra uppmaning till alla att fortsätta följa FHM:s rekommendationer. Detta är extremt viktigt, för att vårdens kapacitet ska räcka till i höst.

ANNONS

Nedanstående lista visar åkommor patienterna sökt för under juni och juli månad. Den första kategorin är väldigt bred och där kan allt från psykiska besvär till olika odefinierade symptom samlas.

  1. Bedömning
  2. Hud
  3. Öronbesvär
  4. Infektion
  5. Fot
  6. Urinvägsinfektion
  7. Ögon
  8. Bukbesvär
  9. Hälsoproblem
  10. Blodtryck
  11. Hand
  12. Sår
  13. Rygg
  14. Knä
  15. Omläggning
ANNONS