Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Färre förlossningar än vanligt på Varbergs sjukhus i juli

Under juli månad har färre barn än vanligt fötts på sjukhuset i Varberg. En förklaring kan vara att kvinnor från andra regioner väljer att föda i sina egna regioner istället för Varberg.

När pandemin slog till i våras införde Folkhälsomyndigheten rekommendationer om att man skulle undvika resor utanför sin hemregion. Trots att dessa rekommendationer nu har lyfts verkar det som om många kvinnor ändå väljer att stanna i sina egna regioner när de ska föda.

– På Varbergs förlossningsavdelning har det fötts färre barn i juli, 50 födslar färre än juli förra året. En vanlig sommar, som 2019, ligger antalet födslar i juli på lite över 200, säger Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken i Region Halland.

Varför antalet födslar minskat är inte helt klart än men en teori är att folk vill resa mindre på grund av coronapandemin. Både förlossningsavdelningen och BB-avdelningen i Varberg brukar locka blivande föräldrar. Till exempel finns här familjerum och man har möjligheten att stanna kvar längre än hos stadsregionerna. Men i år har färre lockats.

– Att vi har färre födslar har inneburit att belastningen på förlossningen varit mer lik hur den är resten av året. På sommaren brukar det vara högbelastning för oss men nu har det varit som vilken annan månad som helst, säger Maud Ankardal.

Att födandet minskade i juli är något som personal på förlossningen tydligt märkt av.

– Det har varit skönt för personalen. När man kan jobba utan överbelastning så blir det en bättre arbetsmiljö, säger barnmorskan Veronica Wennberg som jobbar på förlossningen i Varberg.

Personalen vet också att vid mindre belastning blir det färre komplikationer vid födslar.

– Det blir fler normalfödslar och färre kejsarsnitt under mindre stressiga pass, säger Veronica Wennberg.

Innan sommaren var de anställda oroliga för att inte alla arbetspassen skulle kunna fyllas under sommaren. Men tack vare att personalen bland annat gick med på att få pengar för semesterdagar så blev det ett fungerande schema till slut.

Än så länge har förlossningen i Varberg inte haft ett enda fall av covid-19.

– Patienterna och deras partners har varit väldigt försiktiga och det är vi tacksamma för. De är rädda att partnern inte ska få vara med vid förlossningen. De har ofta isolerat sig flera dagar innan de kommer hit till förlossningen, säger Veronica Wennberg.

LÄS MER: Corona stoppar gravida som vill föda i Halland

LÄS MER: Barnmorskorna som vill väcka debatt

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här