Frågan om munskydd och visir till personalen har väckts av Lärarförbundet i Varberg
Frågan om munskydd och visir till personalen har väckts av Lärarförbundet i Varberg Bild: Johan Nilsson/TT

Förskolor i Varberg kan snart utrustas med munskydd och visir

Munskydd och visir kan snart bli verklighet i Varbergs förskolor. Det efter ett nytt beslut av Arbetsmiljöverket.

ANNONS
|

I onsdags satt Lärarförbundet i samverkansmöte med skolledningen i Varberg. Då togs frågan om skyddsutrustning för förskolepersonal upp, efter Arbetsmiljöverkets beslut rörande en förskola i Jämtland.

– Vi har väckt frågan lokalt eftersom det har funnits oro band våra medlemmar, säger Ann Brorsson ordförande för Lärarförbundet i Varberg.

Agneta Svenberg är chef för förskoleverksamheten i Varbergs kommun. Hon säger att berättar att frågan från facket togs upp under torsdagens möte i rektorsgruppen.

– Det är rektorerna som har arbetsmiljöansvaret för sina respektive enheter. De ska nu göra riskanalys för respektive förskola för att se vilket behov som finns, säger hon.

ANNONS

Agneta Svenberg vill dock poängtera att det inte handlar om att förskolepersonal ska bära munskydd och visir hela tiden. Det handlar om de fall då barn insjuknar på förskolan och personal behöver vara med barnet i väntan på vårdnadshavare.

– Det handlar om en riskanalys i flera steg. I första hand ska personalen vänta utomhus med barnet. Går inte det kan de vistas inomhus med avstånd, om inte det heller går ska skyddsutrustning vara ett komplement, säger hon.

Vilka volymer det handlar om för förskolorna i Varberg är inte klart i dagsläget. Skyddsutrustningen kommer dock inte att tillhandahållas av Region Halland som den görs i kommunens vårdverksamheter.

– Det är varje rektor som köper in till sin förskola, genom de företag vi har upphandling med, säger Agneta Svenberg

ANNONS