Riksväg 41 är en av de mest olycksdrabbade i Varbergs kommun.
Riksväg 41 är en av de mest olycksdrabbade i Varbergs kommun.

Företagare kräver mer agerande för länsväg och riksväg 41

Stora och små företag kräver samling för bättre standard på 41:an.

ANNONS
|

Det måste tas krafttag för att få fart på upprustningen av 41:an. Det tycker Värö Veddige Företagarförening som nu har skrivit brev till kommunen, Region Halland och Trafikverket med krav om en prioritering av en upprustning av 41:an och länsväg 856 (Syllingevägen som går mellan Veddige och Väröbacka).

Brevet är undertecknat av föreningens ordförande Erik Hellberg från Pålsonplåt AB och representanter från de stora medlemsföretagen Ringhals, Södra Cell Värö, Deromegruppen och Stängbetong.

Det är dags att något händer?

– Det har varit dags i minst tio år. Behoven har funnits väldigt länge. Flera av våra medlemsföretag – inte minst Södra, Derome och Strängbetong – har tunga transporter på de här vägarna. Det finns nästan ingen vägren och de som cyklar är mitt i trafiken. Det har visserligen gjorts en del förbättringsarbeten men det är mest att betrakta som konstgjord andning, säger Erik Hellberg.

ANNONS

LÄS MER:KD vill ha cykelväg mellan Veddige och Väröbacka till 2026

Föreningen har haft många kontakter om vägarna med kommunen och Trafikverket genom åren. Men Erik Hellberg säger att påverkansarbetet går trögt.

LÄS MER:Farligaste vägarna i Falkenberg och Varberg

– Det som har hänt är ju att det har gått i stå, för man avvaktar. Det stora är ju Varbergstunneln och den nya stationen i Värö. Det är som att kommunen och regionen och Trafikverkets tjänstemän inte vågar gå fram med vägarna när det är så stora grejer på gång.

Brett som norr om Berghem

Erik Hellberg vill se samma standard längs hela 41:an – med bred väg som norr om Berghem.

LÄS MER:Kommunen ber företag om pengar till cykelväg

– Vägen flyttades ju ut från Veddige men annars har inget radikalt hänt på många år. Jag brukar skicka lite mejl till Jana och Stenkil och Bergenheim och Bergenblock. Man får tjata. De för givetvis samtal med Trafikverket men deras målbild just nu är ju givetvis tunneln. Man tappar på andra fronter. Det känns inte bra. Om inte vi påtalar det men jämna mellanrum lär det inte hända något.

Håller med i sak

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) håller inte med om att kommunen inte talar för vägarna och hon påminner om att företagarna nobbat idén om att delfinansiera en gång- och cykelväg längs Syllingevägen.

LÄS MER:Näringslivet nobbar invit om cykelväg mellan Värö och Veddige

– Men vi håller med i sak. Det är jättedålig standard på de här vägarna. Men det är Trafikverkets vägar. Det är bra om vi kan trycka på hos dem gemensamt. Vi ligger på både om Syllingevägen, 41:an och 153:an. Trafikverket är väl medvetet om behoven. Till syvende och sist är det jättemycket pengar det handlar om. Men vi ska inte ta kommunala pengar till att bredda Trafikverkets vägar.

ANNONS

LÄS MER:Ingen sänkt hastighet vid flyktingbostäder

ANNONS