Montage: Annika Karlbom
Montage: Annika Karlbom

Fästningsbadet har majoritet – men Centerpartiet har ändrat sig och säger nej

Alliansen är splittrad men det spelar ingen roll. Genom stöd från bland annat Moderaterna och Socialdemokraterna har Fästningsbadet de röster som krävs för ett ja i fullmäktige.

ANNONS
|

Harald Lagerstedt (C) har fått nog. Centerpartiet vill inte längre bygga något fästningsbad.

–Nu har vårt tålamod med projekt Fästningsbadet trutit.

Den 14 februari ska fullmäktige fatta beslut om badet ska byggas eller inte. Frågan som politikerna behöver ställa sig är hur mycket det är värt att kunna hoppa i Kattegatt från ett bad vid fästningen. 34,1 miljoner kronor? Där ligger nämligen prislappen nu.

Är summan att betrakta som ett magplask man vill undvika eller något man med god min får tugga i sig för att kunna göra ett stiligt svanhopp när badet väl är klart? Det beror på vilken politiker man frågar och vi ska återkomma till det senare i artikeln.

ANNONS

När det kommer till Fästningsbadet kan den som vill sysselsätta sig med att lägga spräckta budgetar och undersökningar av pirens stabilitet på rad. Detaljerna kring det kan du läsa om i artikeln här bredvid.

Den korta versionen är att kommunen hittills bränt nästan hela den nuvarande budgeten på 15,6 miljoner kronor. Ska badet bli byggt behöver man lägga på ytterligare 13 miljoner kronor. Dessutom måste piren förstärkas för 5,5 miljoner. Summa: 34,1 miljoner kronor.

Sparbanksstiftelsen står för 15,6 av dessa. Skulle badet inte byggas blir det inga pengar från stiftelsen. Då räknar kommunen också med att kunna sälja det redan inköpta virket, för sådär två miljoner. Kort sagt –om badet inte byggs är omkring 13 miljoner skattepengar är kastade i sjön och kommunen går dessutom miste om Sparbanksstiftelsens miljoner.

Det här tycker Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna är en dålig idé. Bättre då att bita i det sura äpplet, förstärka piren, öka budgeten och se till att få badet på plats, resonerar de.

Miljöpartiet svängde från ja till nej redan i höstas och strax därefter sa även Kristdemokraterna nej till badet. SPI Välfärden har varit mot idén från början.

Nu säger också Centerpartiet nej. Harald Lagerstedt (C) säger att han började känna att det var nog redan i höstas, men att han och partiet då ändå landade i att det skulle vara bäst att fullfölja projektet. Men nu säger partiet nej till badet.

ANNONS

–Det här är en lång följetong och kalkylerna har ändrats hela tiden. Jag har varit positiv till idén som sådan. Jag har tänkt att det kan berika Varberg som turistort. Men vi behöver pengar till andra investeringar. Det här är en grädde på moset-grej. Vi ser också i skisserna för Västerport att man skulle kunna bygga någon typ av bad där.

M, S och L beklagar att prislappen skenat men att man nu är så nära målet att det är lika bra att få badet på plats, även om det kostar några miljoner kronor extra. Men du håller inte med?

–Så resonerade vi också i höstas men vårt tålamod tog slut nu. Visst, man kan lägga några miljoner till. Men så kommer det kanske anbud som gör att man måste lägga fem miljoner till. Vi har jättemånga andra investeringsprojekt att ta tag i, säger Harald Lagerstedt.

SD säger ja till badet i dag men ska diskutera saken en gång till innan fullmäktigemötet. Vänsterpartiet har inte bestämt hur man ska rösta än.

S, M och L och SD har 44 av fullmäktiges 61 mandat och därmed finns en majoritet för Fästningsbadet i fullmäktige. Majoriteten kvarstår även om SD skulle ändra sig.

ANNONS

Fakta: Priset på badet har fyrdubblats

Från drygt 8 miljoner till drygt 34 miljoner kronor –prislappen på Fästningsbadet har mer än fyrdubblats.

  • 2010 var den beräknade prislappen på Fästningsbadet drygt åtta miljoner kronor. I budgeten för 2011 avsattes 8,3 miljoner kronor till projektet.
  • Men den beräkningen höll inte när tjänstemännen tittade närmare på projektet. 2013 var den beräknade kostnaden för Fästningsbadet uppe i 10,8 miljoner kronor. Kommunen kontaktade Sparbanksstiftelsen för att be om bidrag till finansieringen.
  • I december 2013 var budgeten preciserad till 12,6 miljoner kronor. Sparbanksstiftelsen lovade att stå för hela den summan.
  • I november 2015 stod det klart att budgeten skulle spricka. Kommunens nya beräkning var att badet skulle kosta 15,6 miljoner kronor. Sparbanksstiftelsen gav grönt ljus och höjde sitt bidrag till 15,6 miljoner kronor.
  • Ett år senare var det dags igen. Budgeten skulle inte hålla. Nya kostnadsberäkningar hade gjorts och de visade att badet skulle bli dyrare än det var tänkt. De anbud som kommunen fått in visade sig också ligga mycket högre än kommunen hade räknat med från början. Hamn- och gatunämnden tog beslut om att be fullmäktige om ytterligare 13 miljoner kronor. Den begäran ska hanteras av kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag. Med ett ja därifrån och därefter i fullmäktige ligger alltså budgeten på 28,6 miljoner kronor.
  • Därtill kommer kostnaden för pirförstärkningen. Fästningspiren måste förstärkas oavsett om badet ska byggas eller inte. Det är kommunen och dess expertis överens om. Förstärker man piren utan att förbereda för badet kostar det 5,5 miljoner kronor.
  • Vill man bygga badet måste piren förstärkas extra ordentligt där badet ska placeras. Det kostar ytterligare 5,5 miljoner kronor. Valet står alltså mellan en pirförstärkning för 5,5 miljoner kronor eller 11 miljoner kronor.
  • Kommunen räknar badet och förstärkningen av piren på olika konton. Men i själva verket är de 5,5 miljonerna för den där extra pirförstärkningen att härleda till badet. Alltså: 28,6 plus 5,5 är lika med 34,1 miljoner kronor.
ANNONS