Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/30

Explosion i centrala Varberg - plats avspärrad

En sprängladdning har detonerat i centrala Varberg under onsdagskvällen. Två fastigheter och ett fordon har fått skador. – Vi flög ut och undrade vad det var, säger grannen Tina Ehrenskjöld.

Vid 21.30 på onsdagskvällen fick polisen ett larm om att en sprängladdning har detonerat utomhus, intill en väg, på Oskarsdal i centrala Varberg

– Två hus och ett fordon har fått skador. Jag vet inte hur mycket de har skadats. Inga personskador, sade Ann-Christine Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen i region Väst under natten mot torsdagen.

TV: Här undersöker teknikerna explosionsplatsen

På torsdagsmorgonen ser HN:s utsända en tydlig krater på knappt en meter i diameter på en grusad ingång utanför en fastighet. Detonationen har skapat fem sprickor och hål i ett stort fönster samt ett hål i ett litet fönster på huset. Dessutom har en bil som står parkerad utanför fått hålskador.
Att det varit en ordentlig explosion framgår då ett hus på andra sidan gatan även har ett sprucket fönster.

Nationella bombskyddet kallades till platsen på natten för att undersöka explosionen. Vad som har exploderat är ännu oklart. 

– Vi har fått vissa uppgifter men jag vill inte kommentera ännu, säger Lars-Gunnar Perlinger, utredningsledare på grova brott i Halland.
Bombtekniker var på plats i natt för att säkerställa att inget farligt material fanns kvar på platsen.

Polisens presstalesman Tommy Nyman sa vid 08-tiden på torsdagen att man inte känner till någon hotbild mot någon på den aktuella adressen.

– Vi har hört de som bor i området och jag förutsätter att vi hört de som bor i huset. Vi kommer att fortsätta höra folk under dagen. Vi får försöka se vad som ligger bakom explosionen. I nuläget har vi ingen idé om det,

Under natten bevakades platsen av väktare som fanns kvar fram till klockan tio då två poliser anlände för teknisk undersökning.
– Vi kommer göra spårsäkring och se vad det kan ha blivit för skador. Vi kommer gå och leta här i minst en timme, säger en av dem.

Flera grannar som HN varit i kontakt med vittnar om en ordentlig smäll på onsdagskvällen.

– Det var som en dynamitsmäll. Jag satt i köket och flög ut och undrade vad det var! Alla grannar gick ut på gatan. Det var inte som ett vanligt knallskott direkt, säger Tina Ehrenskjöld.
En annan närboende säger:
– Det small som tusan. Jag tänkte att nu har någon bombat polisen, men när jag gick ut och tittade så var det alldeles lugnt.

Grannarna Peter och Lena Sjöberg:
– Det lät som en bomb, vi gick ut och kollade. Lite otäckt att det letar sig in i grannskapet, säger de.

Polisen har spärrat av platsen och genomför en teknisk undersökning. Enligt HN:s reporter som var på plats under natten har bombskyddet under natten mot torsdagen sökt efter något i trädgården till en villa.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen är ännu misstänkt för händelsen. 

Texten uppdateras.

 

Vet du mer?

Hör av dig till HN på 010 - 471 50 10 eller på [email protected] eller sms:a 720 10