Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ewas dröm om växthus blev sann tack vare Sören

Ewa Lindeborg önskade sig ett växthus och en händig man. Hon fick båda.

För fyra år sedan stod växthuset klart. Där njuter Ewa så ofta hon kan.

Det knakar av växtkraft i naturen så här års och lusten att peta ner frön, sätta ut plantor och arrangera i trädgården sjuder hos många. Ett växthus är många trädgårdsintresserades dröm. Men är det värt besväret? Frågar man Ewa så är svaret otvetydigt.

– Jag är i växthuset nästan varje dag. Det första jag gör på morgonen och det sista jag gör är att gå in och titta till mina växter. Jag älskar att se när det växer och blommar.

När Ewa flyttade till huset i Tvååker för femton år sedan stod extrabyggnaden, ”skomagarns” oanvänd. Sören, som är son till en byggmästare i Göteborg, såg potentialen i utelängan och började fundera över hur man kunde kombinera det med ett växthus. Han gjorde om en del till en liten lägenhet. Vägg i vägg finns Ewas växthus.

Växthuset ger ro

Golvet är gjutet i betong och grunden murad av danskt handslaget tegel. I taket hänger en kristallkrona och i ena hörnet står en blommig soffa.

– När Sören går in på kvällen sitter jag kvar en stund och bläddrar i en tidning eller pysslar med sådder och växter. Allt här inne ger mig ro i själen. På vintern är det mysigt att krypa upp i soffan med en kopp kaffe eller ett glas vin och tända lite ljus.

Ewas intresse för växter har alltid funnits där. Både hon och hennes pappa är med i trädgårdsamatörerna. Förra året var Ewa också med i ”Tusen Trädgårdar” som firade 10-årsjubileum.

– Det var väldigt roligt och gav mersmak att träffa likasinnade.

Ewa har också gått en kurs i trädgårdsdesign.

– Det har varit en liten dröm de senaste åren. Kanske kan jag jobba med lite uppdrag framöver.

Nya projekt

Även om i stort sett varje kvadratmeter av både växthuset och trädgården är fyllt av växter och krukor med småplantor på tillväxt, så har Ewa planer för nya projekt.

– Jag vill att växthuset ska öppna sig mot trädgården vid ena gaveln. Jag tänker mig en stor pergola utanför. Man öppnar dörrarna och går direkt ut på ett trädäck, säger hon och pekar med handen bortom ett citronträd i växthusets ena hörn.

Att hon trivs med sitt växthus och älskar att ägna sig åt sin trädgård är bortom allt tvivel.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här