Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Eva Skogar har aldrig undvikit möten med det fördolda

För konstnären Eva Skogar, 76, är möten den viktigaste drivkraften. Möten med naturen. Möten med människor. – Redan i min tidiga konst märks det att jag tycker om att iaktta, säger hon.

Hösten på Galleri Hamnmagasinet är igång med en stor retrospektiv utställning med Eva Skogar som visar ett urval av teckningar från åren 1969-2021. Titeln ”och, mellan” anspelar på mötet med någon eller något och anger den relation som uppstår.

Eva Skogar från Nösslinge utbildade sig från 1966 vid Valands målarskola i Göteborg.

– Allt började med att jag började skissa i smyg när jag arbetade inom vården, säger hon.

Eva har aldrig varit rädd för att närma sig det fördolda. Hon minns möten i slutet av 1970-talet med barnen på Sagåsen, ett vårdhem för personer med intellektuell funktionsvariation.

– Jag fick be om lov för att komma in där. En annan utmaning var att jag var tvungen att fråga föräldrarna och det var inte helt lätt eftersom vissa av barnen knappt fick besök av dem. Men det var ändå de som skulle avgöra. Jag gjorde målningarna för att visa det som inte skulle visas. Någon i personalen tyckte att det var att utlämna barnen, men det var inte det som var mitt syfte utan att visa att de fanns, säger Eva Skogar.

En av teckningarna är med i utställningen.

Eva Skogar minns också tillbaka på mitten av 2000-talet då hon med sitt teckningsblock tillbringade månader på en läkarmottagning för gömda flyktingar i Göteborg. Hennes porträtt och intervjuer resulterade i flera utställningar och en bok som utkom 2009.

– Möten har alltid inspirerat mig. Jag tycker om att iaktta. Oftast blir det bara korta möten, men jag minns dem genom mina teckningar, säger Eva Skogar.

Människan och naturen är de två parametrar Eva Skogar rör sig kring. Hennes naturbilder inspireras ofta av hemtrakterna i Nösslinge, men för den ovetande kan skildringen lika gärna vara från Veddige eller Tvååker. I teckningarna kan träd och växtlighet lösas upp och bli till abstrakta gestaltningar av natur.

– Man kan se det abstrakt eller precis som den är. Jag gör inte hyperrealistiska bilder, säger Eva Skogar.

Har din konst förändrats mycket sedan dina tidigaste teckningar?

– Jag tycker nog inte det, även om jag senare år mer har gått in på porträtt. I början var det mer figurer, snabba ögonblicksbilder.

Utställningen ”och, mellan” pågår till och med den 3 oktober.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här