Ett år efter vattenläckan i Varberg – Vivab berättar om arbetet

Vivab fick snabbt ställa om till stabsläge för att hantera den omfattande vattenläckan som upptäcktes i Rolfstorp.
– Händelsen på nyårsdagen visar att vi har en organisation som fungerar, säger ledningschef Tommy Eriksson.

ANNONS
|

På 2020 års första dag vaknade Varbergs invånare upp till nyheten om att det skett en stor vattenläcka i kommunen. Läckan hade uppstått under nyårsnatten på huvudvattenledningen i Rolfstorps stationssamhälle.

– Jag fick ett samtal vid åttatiden på morgonen om att Kvarnagården inte fått in tillräckligt med vatten under natten. Då låg vattnet som en sjö över hela åkern här. Det bubblade upp ganska rejält, säger Peter Heimroth och sveper med armen över det område som ligger bredvid platsen där läckan hittades.

Han arbetar som driftchef för ledningsnätet på Vivab och fick inleda året med att snabbt ringa in personal för att påbörja lagningsarbetet och montera på reservdelar.

ANNONS

LÄS MER:Stor vattenläcka i Varberg drabbar invånarna

– Det tog ju ett par timmar innan alla kunde vara på plats men vid tvåtiden var det åtta rörmontörer här. De gjorde ett fantastiskt jobb trots att en del kanske var lite trötta med tanke på att det var nyårsdagen, säger Peter Heimroth med ett skratt.

Vivab och Varbergs kommun gick upp i stabsläge

Ledningsröret visade sig vara helt av och läckan så omfattande att Vivab och kommunen beslutade att gå upp i stabsläge. Vattentankar, som kom från Vivabs lokaler i Falkenberg, kördes ut till äldreboenden samt till olika platser i kommunen. Dagen efter – den 2 januari – hade händelsen gett sådana konsekvenser att kommunen beslutade att stänga ner fritids och förskolor. Även Komediantens verksamheter fick slå igen. Samma dag gick sjukhuset upp i stabsläge.

LÄS MER:Flera verksamheter håller stängt till följd av vattenläckan

Vivabs lagningsarbete pågick fram till tidig morgon den 2 januari och trots att allt gick som det skulle så var det några prövande dygn berättar Peter Heimroth.

– Vi var ju väldigt oroliga över att vattnet skulle ta slut eftersom vi hade sett en dramatisk nedgång av vattentillförseln. Det är klart att vi kände en press att fixa det så snabbt som möjligt, men samtidigt behövde vi se till att göra ett säkert jobb och inte skynda på allt för mycket.

ANNONS

Räddningstjänsten fick slut på vatten

Något som speciellt bekymrade Peter Heimroth var att räddningstjänsten fick slut på vatten. På kvällen den 1 januari bröt en brand ut i en verkstadslokal i Träslövsläge.

– De fick ju ta vatten från havet. Då började jag oroa mig för att det här skulle trigga personer som tycker om att sätta eld på saker.

LÄS MER:Hallands sjukhus i stabsläge på grund av läckan

Knappt två dygn efter att reparationssarbetet var klart släpptes vattnet på för fullt igen. Tack vare att varbergarna hörsammade uppmaningarna om att spara på vattnet så tog det aldrig slut.

– Det ska invånarna i Varberg ha stor eloge för, säger Tommy Eriksson, ledningschef på Vivab.

Hur illa hade det kunnat gå?

– Det är klart att det hade kunnat gå väldigt illa om vattnet hade sinat. Men vi hade tur att läckan uppstod just här. Det är inte mycket bebyggelse i närheten, vi kunde lätt komma fram med bilar och maskiner, marken sluttar ned mot åkern och det var plusgrader ute. Allt det här bidrog till att det gick så bra som det gjorde, säger Tommy Eriksson.

Vilka lärdomar tar ni av den här händelsen?

– Det här visade att vi har bra rutiner och att samarbetet med kommunen fungerade väl. Man sätts på prov och det är väldigt bra att få testa på stabsarbete i skarpt läge.

ANNONS

LÄS MER:Vivab uppmanar till fortsatt sparsam vattenförbrukning

Läckan inträffade vid en enkelledning

En anledning till att läckan blev så omfattande var att röret gick sönder på den del av ledningen där det än så länge bara finns en enkelledning. Arbetet med att lägga en ny ledning beräknas vara helt klart år 2022.

Vivab vet fortfarande inte vad som orsakade läckan. De prover som tagits på betongen visade inga avvikelser.

– Det fanns inte heller några rostskador på röret. När ledningen lades ner i marken på 60-talet så hade man inte lyftkranar utan då tippade de av röret från lastbilarna. Det kan ju ha orsakat skador på röret men det är bara en spekulation, säger Peter Heimroth.

Hur stor är risken att det händer igen?

– Det är svårt att säga men när vi väl får ner den nya ledningen är risken minimal. Det här har hänt en gång sedan 60-talet så risken är nog inte jättestor att det snart inträffar igen.

ANNONS