Ett viktigt arbete i regnbågsfärger

Arrangörerna av Pride Varberg är laddade. Och redan nu står det klart att det blir ett Pride Varberg 2017.

ANNONS
|

Fler konserter, fler föreläsningar och fler utställare. När Pride Varberg anordnas för andra året i rad är det lite större och lite mer.

– Vi är grymt taggade! säger Sara Löfgren, som i år sitter med i styrelsen för Pro Love, den ideella föreningen som arrangerar Pride Varberg.

På lördag är den som vill, välkommen till Societétsparken för att lyssna på musik eller till Campus för att lyssna på föreläsningar.

– Pride är till för alla som är emot homo - och transfobi och är för allas rätt till kärlek och könsidentitet. Det är ett bra tillfälle att ta med sig sina barn och prata om vad Pride är för något, säger Malin Gunnarsson, som är en av grundarna.

ANNONS

I år fokuserar man en del på transpersoners rättigheter och bland annat föreläser förbundet Transammans om deras arbete med transpersoner. Utöver det finns det möjlighet att, precis som förra året, lyssna på föreläsning av Mian Lodalen. I Societétsparken är magikern och komikern Stefan Odelberg konferencier och musik blir det bland annat av King Melodies och Syster Sol. Den officiella efterfesten hålls på Societén och årets Pridelåt "Älska vem man vill" görs av Sara Löfgren.

– Det är jag och min dotter Leia som sjunger den och den kommer att spelas under och efter paraden, säger hon.

Förra året gick drygt 2000 personer i paraden och i år hoppas man att fler sluter upp. Redan nu står det klart att det blir ett Pride Varberg 2017 och i framtiden hoppas Pro Love att arbetet kommer resultera i att fler i Varberg börjar prata om hbtq - homosexuella, bisexuella trans - och queerpersoner. Förhoppningen är att arbetet ger ringar på vattnet och att frågorna oftare tas upp i skolor och idrottsföreningar.

– Vi jobbar framförallt med att förebygga psykisk ohälsa, vi måste ta hand om våra unga, säger Inger Ahlin.

För Malin Gunnarsson har Pride Varberg betytt mycket.

ANNONS

– Jag vågade aldrig komma ut när jag växte upp i Varberg. När jag såg alla människor i paraden förra året blev jag så otroligt rörd. Då visade Varberg att man inte är ensam här.

ANNONS