Ett nytt slags boende tar form

Ett ”pensionatskollektiv” där var och en har ett eget rum med badrum och övriga utrymmen är gemensamma, och de boende kan delta i olika aktiviteter. Det är planen för Gyltalyckan.

ANNONS
|

Renovering pågår i det brandgula tegelhuset på Södra vägen 10. Det har hänt mycket sedan Monica Christensen och hennes make Peter köpte huset för ett och ett halvt år sedan, men en hel del jobb återstår. Totalt nio rum med lika många badrum ska ta form på de tre våningsplanen, och i källaren ska det bland annat bli ett gemensamt kök.

Gyltalyckan, vars namn kommer från kvartersnamnet, beskrivs som ett mellanting mellan ett pensionat och ett kollektiv, eller ett ”pensionatskollektiv” som Monica Christensen kallar det. Var och en av de nio hyresgästerna kommer att ha ett eget rum med badrum och övriga ytor är gemensamma. I hyran, som beräknas landa på mellan 10 000 och 12 000 kronor, ingår även el, värme, vatten och soptömning samt tvätt, städning och mat.

ANNONS

– Tanken är att vi anlitar någon som kommer och lagar hälsosam, närproducerad och miljövänlig mat, säger Monica Christensen.

Idén till den här boendeformen fick Monica Christensen när hon läste en bok om en kvinna som ärvde ett stort hus där det bodde flera äldre personer.

Monica Christensen fastnade för beskrivningen av karaktärernas vardag och liv, och idén föddes om att erbjuda ensamma människor ett sätt att leva och bo på. Gyltalyckan är dock inte tänkt att rikta sig till någon särskild åldersgrupp.

– Det kan även vara yngre folk, till exempel pendlare eller singlar i allmänhet som har bott själva länge och längtar efter lite mer social samvaro. Det viktigaste är att det är positiva människor, säger Monica Christensen.

Förutom gemensamma ytor och måltider är det nämligen tänkt att de boende på Gyltalyckan ska ha möjlighet att delta i en rad gemensamma aktiviteter.

– Det kan vara allt från konserter, kurser eller fysiska aktiviteter, det får de boende komma överens om, säger Monica Christensen

Efter sommaren räknar Monica Christensen med att de första hyresgästerna kan flytta in, och inom en tvåårsperiod är förhoppningen att hela huset ska vara klart.

ANNONS

Ny form. Utvändigt ser Gyltalyckan, huset som Monica Christensen och hennes make köpt, likadant ut som tidigare men på insidan är det förändringar på gång.

ANNONS