Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ett fantastiskt band har fått medel att nå ut i världen

Ur något ont föds ofta något gott. Pandemin slog hårt mot Fantastiska underhållningsbandet, men möjliggjorde en digital satsning som innebär att man kan nå ut i hela världen.

Fantastiska underhållningsbandet är en musik- och teatergrupp från Varberg med olika typer av funktionsvariationer. Det är ett drivet gäng som bland annat varit initiativtagare till Varbergs bidrag till Musikhjälpen.

– Man tröttnar ju aldrig. Det är så roligt och det är skratt hela tiden, säger Alexander Rådlund som även varit med och spelat i Glada Hudik-teatern.

Lisa Larsson har varit med i Fantastiska underhållningsbandet i tio år.

– Det här att få vara sig själv är en väldigt stor grej för oss och det får man vara här. Ingen känner sig utanför utan alla får vara med och bidra på sin nivå.

Pandemin störde

De senaste åren har bandet träffats på tisdagar för att spela och umgås, vilket även drar anhöriga och nyfikna åskådare till lokalen. Men pandemirestriktionerna satte käppar i hjulet.

För att gemenskapen inte skulle dö ut helt började Calle Karlsson, eldsjäl i Fantastiska underhållningsbandet sedan starten, att streama Facebookspelningar från sin egen bostad.

– Fantastiska underhållningsbandet fick agera på andra sidan kameran med glada tillrop, önskningar och kommentarer. Men efter ett tag kände jag att det kanske inte var så roligt att kolla på mig när jag spelade Varm korv boogie varje vecka. Då åkte jag hem till medlemmar i bandet och spelade hemma hos dem innan restriktionerna blev ännu hårdare, berättar Calle Karlsson.

Under våren kom dock allt fler signaler på att restriktionerna skulle lättas. Samtidigt såg Calle Karlsson och bandet ett behov av att fortsätta att satsa digitalt. Dels för att möjliggöra deltagande för dem som inte kan ta sig fysiskt till träffarna, men även för att nå ut till fler.

– För att få ett större sammanhang kände jag att vi var tvungna att höja kvalitén.

Beviljades pengar

Fantastiska underhållningsbandet ansökte om pengar från stiftelsen Ideell kulturallians och blev beviljade 40 000 kronor.

– Pengarna innebar att vi kunde köpa den hårdvara och installera den mjukvara vi behövde. I förlängningen innebar det att vi kunde köra med fler kameror och få in mer folk i verksamheten. Vi har en bildproducent i och med att vi kör med tre kameror, en mobil och två fasta. Då blir det roligare att titta på det.

Satsningen på att streama har ökat intresset för Fantastiska underhållningsbandet.

– Vi synliggör en grupp som vanligtvis inte får eller ska ta plats. Men titta bara på vilka som drar mest publik till allsången i Societetsparken på sommaren – jo, Fantastiska underhållningsbandet, säger Lisa Larsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här