Essomannens mack – en nostalgisk tidsresa

En tiger i tanken! Essos slagkraftiga slogan kommer tillbaka till mig när jag plötsligt förflyttas ett halvsekel bakåt i tiden. Till min barndoms bensinmack.

ANNONS
|

Du har kanske sett det i ögonvrån när du kört förbi. Krister Lindbloms Esso-museum gör inte mycket väsen av sig. Det skymtar från vägen bortom en äng, strax söder om Gamla Köpstad utanför Varberg.

Komplett mack

Men gör man sig mödan att svänga in så väntar en liten tidsmaskin på gårdsplanen till Lindbloms hus. Till det yttre en komplett Esso-mack från 50- eller 60-talet, med genuin bensinpump och de väldiga, röda bokstäverna på taket.

– Det var dem alltsammans började med, berättar Krister Lindblom – eller ’Essomannen’ som han också kallar sig.

– Det var femton år sedan. Av en slump kom jag över Esso-skylten på taket och bestämde mig för att fortsätta samla på Esso-prylar. Bland det första jag fick tag på var originalpumpen från 1955.

ANNONS

Fullspäckad glasdisk

Samlingen växte och Essomannen snickrade ihop sin mack. Och det är först när man kliver in genom dörren som man börjar ana hur mycket han har fått ihop genom åren. Ovanpå en glasdisk fullspäckad med Esso-memorabilier står en tidstrogen kassaapparat betjänad av en själfull skyltdocka klädd i äkta Essomack-overall med keps. Hyllorna bakom dignar under skinande blanka oljeburkar och allt möjligt annat som en gång i tiden hörde till den klassiska bensinmackens sortiment. På motsatta väggen hänger patinerade, tjusigt designade reklamskyltar i plåt. Allt är förstås original.

– Det mesta har jag letat upp själv, men ungefär en tredjedel av samlingen är fådda grejer. Det kommer nya saker varje vecka från folk som besöker museet. Dom ser vad jag har här och så kommer dom på att ’jag har ju några gamla burkar nere i källaren’. Så åker dom hem och hämtar vad dom har och kommer hit med det, säger Essomannen.

Tidsenligt café

Några besökare anländer och Krister Lindblom guidar runt i museet, som numera omfattar fyra fullpackade rum plus ett tidsenligt litet café med en charmerande cigarrett- och godisautomat från Tofta Handelsförening.

– För de äldre som kommer hit handlar det förstås om nostalgi. Den yngre generationen fascineras av logotyper, burkar och andra behållare. Nuförtiden är ju de flesta förpackningar av svetsad plast och inte värda att spara på.

ANNONS

Tuggummi att minnas

Essomannen har svårt att peka ut någon speciell favorit bland sina många hundratals omsorgsfullt uppställda och upphängda förmål.

Till slut väljer han en komplett picnic-väska av högsta kvalitet från tidigt sextiotal. På en av skedarna sitter ett väl tuggat, fossiliserat tuggummi.

– Den här fick jag av en gubbe sa: ’Ta bara inte bort tuggimmit! Det satte jag dit 1963!’

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS