Enormt skräpiga stränder i Varberg i sommar

Under sommaren har kommunen hanterat långt mycket mer skräp än normalt. – Det har varit värre än vanligt, säger Jenny Bergström på hamn - och gatuförvaltningen. Nu funderar kommunen på att plocka bort papperskorgar.

ANNONS
|

Till nästa sommar kan Varberg bli flera papperskorgar fattigare. Den tanken bollas nu på hamn- och gatuförvaltningen i ett försök att få bukt med skräpsituationen på stränderna som i sommar nådde nya nivåer. Under juni månad hanterade kommunen dubbelt så mycket skräp i jämförelse med 2019.

– Det är framförallt stränderna på kuststräckan mellan Vikhyddan och Getteröns femte vik det gäller. I juni förra året tömde vi vår komprimator på 12 ton skräp, i år var det 24 ton. Det är kopiösa mängder skräp, säger Jenny Bergström, chef för drift och anläggning på hamn- och gatuförvaltningen.

Det är främst under värmeböljorna i slutet av juni och början på augusti som skräphögarna har vuxit sig enorma. Den entreprenör som för kommunens räkning städar stränderna under tidiga morgontimmar har under vissa perioder fått jobba dubbla pass.

ANNONS

– Först har de varit ute vid fyra-fem på morgonen. Men vi har behövt beställa extra städning vilket klart är en tillkommande kostnad för oss. Då har de åkt ut vid 17-tiden också. När de kommit ut på morgonen därpå har det knappt märkts att de varit där på eftermiddagen innan för då är det lika mycket skräp igen, säger Jenny Bergström.

Vad skräpboomen beror på har Jenny Bergström inget rakt svar på. Men några teorier är att många varbergare har hemestrat i år, fler har valt att köpa take away-mat istället för att sätta sig på en restaurang samt att Varberg har tagit emot stora mängder turister under sommaren.

– Det är egentligen inte så konstigt att det blir mer skräp. Problemet handlar om var folk gör av sitt skräp. Vi ser ju att man tveklöst går till närmsta papperskorg och är den full så ställer man påsen på marken bredvid även om det finns en stor container 30 meter bort. Den där korta promenaden med sin skräppåse gör man inte och de små papperskorgarna blir fulla på nolltid. Det går att likna vid en fullsatt buss - finns det inte platser på bussen så väntar man på nästa. Men det verkar inte gälla när det kommer till skräp, det är beklagligt tycker jag.

ANNONS

Som exempel ger Jenny Bergström den nya papperskorgen på femte vik på Getterön som själv komprimerar skräpet.

– När den är full så fortsätter folk att trycka ner sopor där. Trots att det står en stor container vid parkeringen 40 meter bort.

Främst är det flaskor, burkar, take away-lådor, papper och grilltillbehör som har hittats under sommaren. Men även större grejer som solstolar har kommunens städpersonal tagit hand om.

– Vi har fått in jättemycket brassestolar. Om en stol går sönder då låter man den bara vara kvar på stranden. Det kan jag tycka är ett nonchalant beteende, säger Jenny Bergström.

Vad innebär skräphanteringen i kostnader för er?

– Jag har ingen exakt siffra men totalt över året handlar det om miljontals kronor.

Hur kommunen ska tackla skräpsituationen framöver vet Jenny Bergström inte i dagsläget, men klart är att problemet måste ses över. En tanke är som tidigare nämts att plocka bort de mindre papperskorgarna - hur motsägelsefullt det än låter.

– Vi måste sätta oss ner och ta en allvarlig funderare på vad vi måste göra annorlunda. Än vet jag inte var det kommer att landa, men det kanske är så att vi inte ska ha massa små papperskorgar eftersom de blir fulla så snabbt. Lösningen kan vara att ha färre men större papperskorgar eller containrar. Då kanske folk hade tagit med sig sitt skräp till containern istället för att dumpa det på marken bredvid en liten papperskorg. Jag vet inte om det är rätt lösning men någonting måste vi göra för så här kan vi inte ha det.

ANNONS
ANNONS